Peter Petrovčič

 |  Mladina 7  |  Politika

Preoblikovanje vojske ali ministrstva?

Prednostna naloga bo očitno racionalizacija poslovanja uradniškega dela ministrstva za obrambo

Premier Pahor, ministrica Jelušičeva in (ne)odstopljeni sekretar Uroš Krek

Premier Pahor, ministrica Jelušičeva in (ne)odstopljeni sekretar Uroš Krek
© Borut Peterlin

Obrambno ministrstvo je v težavah. Najtransparentnejši vojaški posel se je spremenil v izredno nesrečno sodelovanje s Patrio, ki bo morda realizirano zgolj polovično, morda pa niti to ne. V vrhu ministrstva ni soglasja o vlogi slovenske vojske v tujini, zaradi česar odstopajo oziroma z odstopi grozijo najtesnejši sodelavci ministrice Ljubice Jelušič. Pred kratkim ustanovljeni Sindikat vojakov Slovenije opozarja na hude kršitve delovnopravne zakonodaje in kodeksa vojaške etike ...
Če Mladina vidi rešitev v preoblikovanju vojske, pa premier in obrambna ministrica zdaj govorita o preoblikovanju ministrstva. Kljub temu da obrambno ministrstvo spada med državotvorne resorje, mu nikakor ne uspe popolniti praznih delovnih mest v širšem ministrstvu, torej v vojski, in hkrati nikakor ne uspe zmanjšati občutno preštevilnega ožjega ministrstva, torej zaposlenih uradnikov na ministrstvu. Borut Pahor stanja na obrambnem ministrstvu sicer ni ocenil kot katastrofalnega, ni pa mogel reči, da problemov ni. Problem, ki se tiče predvsem ožjega ministrstva, je predvsem ta, da je v upravnem delu ministrstva, torej t. i. ožjem ministrstvu, zaposlenih toliko ljudi kot v časih naborniške vojske, ki pa je bila skoraj desetkrat obsežnejša od aktualne poklicne. Da bodo pripravili »celovit načrt za reorganizacijo upravnega dela ministrstva ter sistema zaščite in reševanja« do konca leta, so obljubljali že lani. Jelušičeva je na tiskovni konferenci ob Pahorjevem obisku dejala, da reforma upravnega dela ministrstva že poteka, in nakazala, da bo zmanjševanje števila zaposlenih očitno mehko in dolgotrajno: »Treba bo presoditi, koliko delavcev se bo v prihodnjih letih upokojilo in koliko jih bomo lahko prerazporedili v tiste dele sistema, kjer jih najbolj potrebujemo.«
So to res »pomembne spremembe, ki terjajo širše družbeno soglasje in strokovno presojo«, kot meni Pahor? Takšno soglasje bi bilo potrebno za projekt preoblikovanja vojske, morda tudi za spremembo doktrine napotitev slovenske vojske na misije v tujini. V podporo racionalizacije uradniškega dela ministrstva pa takšnega soglasja ni treba iskati, saj v družbi že obstaja. Je pa za izvedbo takšnega projekta zato treba veliko politične volje. Da je korenita reorganizacija možna, je dokaz ministrstvo za notranje zadeve, kjer so se odločili za odpravljanje podvajanja določenih služb in nalog v ožjem ministrstvu, za zmanjševanje števila oddelkov in s tem števila šefov in tudi združevanje določenih služb, ki so se doslej podvajale na ožjem ministrstvu in v policiji. S tem naj bi na leto prihranili 1,3 milijona evrov sredstev za plače in število zaposlenih v ožjem ministrstvu zmanjšali za vsaj 4 odstotke. Tako bi obrambnemu ministrstvu zagotovo ostalo nekaj denarja za privabljanje novih vojakov ali za predvideno oborožitev kakega dodatnega Svaruna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.