Tjaša Zajc

 |  Mladina 7

Živel tovariš Tito!

Nagradni natečaj od 30. obletnici smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika

Josip Broz - Tito

Josip Broz - Tito
© Foto Pajk

Maršal Josip Broz Tito je ena tistih zgodovinskih osebnosti, za katere se zdi, da so še vedno žive. Živel je od leta 1892 do 1980, o njem pa še zdaj tako rekoč vsak dan izhajajo knjige, izdelujejo se spominki, po njem se imenujejo lokali, režiserji pripravljajo predstave. Ljubljana je lani dobila Titovo cesto, še vedno je Tito vzrok političnih razprtij. Med drugim v Kumrovcu vsako leto praznujejo dan mladosti, Titov rojstni dan. Legenda o Titu je še živa in temu primeren je tudi nostalgičen odnos ljudi, ki pokojnemu maršalu v čast pripravljajo različne prireditve.
Tako sta se nedavno na dražbi Ali dobro vidiš? fotografov slovenskega društva Enooki dobro prodali slika fotografa Marjana Cigliča, na kateri je Tito skupaj z nekdanjim ameriškim predsednikom Nixonom v Kumrovcu, in pa slika Titovega spomenika avtorice Barbare Jakše.
Letos bo aktivnosti, povezanih s Titom, verjetno še več kot navadno, saj mineva 30 let od njegove smrti. Ob tem je Inštitut za razvoj znanosti in znanstveno sodelovanje objavil nagradni natečaj. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je obletnica »priložnost za to, da nekatere razsežnosti preteklega življenja ljudi v razmerah, ki jih je obvladovala prisotnost Titovega lika, prikažemo na način, ki ni vpet v današnje politično-ideološke konflikte, ampak zajema vsakdanje življenje in doživljanje državljanov in državljank nekdanje federacije«.
Posamezniki lahko na natečaju sodelujejo z zgodbami na temo Dan, ko je umrl tovariš Tito, s fotografijami na temo Tito v mojem objektivu in z videi na temo Obiskal nas je tovariš Tito. Natečaj traja do 15. marca, izidi pa bodo objavljeni na spletni strani http://www.tovaris-tito.si/, kjer je mogoče najti tudi podrobnosti v zvezi z natečajem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.