Vanja Pirc

 |  Mladina 7

Zamenjava zaradi nasprotovanja občini?

Novi zapleti med ljubljansko občino in MGLC

Odnosi med občino Ljubljana in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC), ki je zaradi organiziranja grafičnega bienala ena naših v tujini najprepoznavnejših kulturnih ustanov, se spet zaostrujejo. Jeseni je počilo, ker je občina presenetila z napovedjo, da namerava MGLC združiti z Arhitekturnim muzejem Ljubljana, a so se obe instituciji in strokovna javnost temu odločno uprli. Nazadnje je bila združitev odpovedana.
Zdaj se spet zapleta. Direktorica MGLC Lilijana Stepančič je javnost obvestila, da naj bi bila občina, vse odkar je združitev kulturnih institucij padla v vodo, zelo nenaklonjena MGLC. To naj bi dokazovalo poročilo, ki je nastalo na podlagi mnenja občinske strokovne komisije za likovno dejavnost o delu te ustanove in ki, kot pravi Stepančičeva, MGLC po krivici očita zapostavljanje klasične grafike, hkrati pa izraža odpor do novega v sodobni umetnosti. Težava je v tem, da so od poročila odvisna finančna sredstva, ki jih bo MGLC namenila občina, ta pa naj bi letos zagotovila »le deset odstotkov potrebnih sredstev«. Na občini zmanjšanje financiranja zanikajo in pravijo, da so MGLC za lansko, bienalno leto namenili 70.000 evrov, letos, ko v programu ni bienala, pa naj bi dobil 68.500 evrov.
Kakorkoli že, da so odnosi med občino in MGLC očitno vse slabši, kaže tudi izbiranje novega vodstva. V soboto se Stepančičevi izteče mandat, vendar ni bil na javnem razpisu za njenega naslednika izbran nihče. Na občini pravijo, da so prejeli dve prijavi, poleg prijave dosedanje direktorice še prijavo višje kustosinje Barbare Savenc, ki je zaposlena v Medobčinskem muzeju Kamnik, a sta bili njuni vlogi nepopolni. Občina je nato imenovala v. d. direktorice, ki bo MGLC vodila do nadaljnjega, zanimivo pa je, da na položaj ni imenovala Stepančičeve, čeprav je bilo njeno vodenje MGLC v stroki deležno dobrih ocen, temveč njeno tekmico na neuspelem javnem razpisu.
Svet MGLC je ob tem sporočil, da je »neprijetno presenečen«, »zaskrbljen za nadaljnje delo zavoda« in da se strinja z zaposlenimi, da je takšen sklep »iracionalen in destruktiven za zavod«. Ločeno mnenje je imela le Lena Jevnik, ki v svetu zastopa občino, bila pa je tudi administratorka občinske strokovne komisije za likovno dejavnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.