Vanja Pirc

 |  Mladina 7

Preveč optimističen razpis

Zakaj so se sredstva za raziskovalno dejavnost, ki se skupno sicer povečujejo, na enem od razpisov prepolovila?

Minister Gregor Golobič

Minister Gregor Golobič
© Borut Peterlin

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki ga vodi Gregor Golobič, je pred časom objavilo podatek, da mu je uspelo lani po dveh desetletjih končno zagotoviti občutno več sredstev za raziskovalno dejavnost. Leta 2008 je prek Javne agencije za raziskovalno dejavnost zanjo namenilo 159,5 milijona evrov, leta 2009 pa 190,8 milijona evrov. Podobno naj bi bilo letos, ker bodo sredstva po novem bistveno manj razpršena, pa naj bi se Sloveniji obetala tudi uspešnejša izraba raziskovalnih zmogljivosti.
Kljub napovedim, da se slovenskim raziskovalcem obetajo boljši časi, so ti nedavno opozorili, da so se zelo zmanjšala sredstva, ki jih zanje predvideva javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2010. Na tem razpisu so za zdaj izbrali le širši krog upravičencev, številne med njimi pa je zmotilo, da se ne bodo več potegovali za skupno 16 milijonov evrov, kolikor jih je prvotno predvidevalo besedilo razpisa za sofinanciranje raziskovalnih projektov, temveč za več kot pol manj, za »le« 7 milijonov evrov. Zaskrbljeni so, ker se s tem razpisom financira osrednja raziskovalna dejavnost (temeljne raziskave) in ker so delovna mesta številnih raziskovalcev vezana na konkretne raziskovalne projekte, s tem pa so odvisna od višine financiranja.
Zakaj so se torej sredstva na tem konkretnem razpisu zmanjšala? Na ministrstvu pravijo, da je bila višina sredstev, ki naj bi jih razdelili na tem razpisu, določena pred sprejetjem proračuna za leti 2010 in 2011. Ker takrat še ni bilo na razpolago dokončnih podatkov o višini razpoložljivih proračunskih sredstev za to obdobje in ker sredstev po objavi razpisa ni mogoče povečevati, je agencija v razpisu objavila optimističen znesek, ki naj bi ga razdelili med raziskovalne projekte. Po optimističnih načrtih bi za raziskovanje, financirano v obliki raziskovalnih projektov, letos skupno namenili 29 odstotkov več sredstev, to pa bi pomenilo, da bi bilo za ta konkretni razpis namenjenih 16 milijonov evrov. Nazadnje se je izkazalo, da bo sredstev skupno več le za odstotek do dva. S tem je ostalo na voljo tudi bistveno manj denarja.
Na ministrstvu pravijo, da bo celotni obseg letošnjega financiranja raziskovalnih projektov kljub temu, kar se je zgodilo z omenjenim razpisom, večji od lanskega. Velik delež raziskovalcev je namreč še vedno zaseden s projekti, ki so bili izbrani na razpisih prejšnja leta. Dodatna sredstva naj bi v znanstveno raziskovanje vnesli prek razpisa za centre odličnosti, v okviru katerega naj bi bilo do leta 2013 na voljo 80 milijonov evrov strukturnih sredstev, ministrstvo pa napoveduje tudi stimulacije za sodelovanje raziskovalcev na mednarodnih razpisih. A za zdaj so to le napovedi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.