Tjaša Zajc

 |  Mladina 7

Vojske ne damo

Protipeticja na peticijo Ukinimo vojsko!

Mladinino peticijo Ukinimo vojsko! je podpisalo že več kot 6600 posameznikov, opazili pa so jo tudi tisti, ki jim zamisel o razorožitvi države ni všeč.
Desetega februarja je na spletnem omrežju facebook nastala protipeticija, ki je ni sestavil nihče drug kot Sindikat Ministrstva za obrambo (SMO) Republike Slovenije, v njegovem imenu pa predsednik SMO Vzhodnoštajerske pokrajine Marjan Lah. Kot je zapisal v enem prvih pozivov za priključitev skupini na facebooku, je Mladinina pobuda lahkomiselna, meni pa tudi, da gre morda »za provokacijo političnega vrha«, ki so si jo privoščili pobudniki peticije.
Skupini »Proti peticiji za ukinitev slovenske vojske!!! sindikat SMO« se je za zdaj priključilo več kot 2500 članov, večina med njimi je - razumljivo - vojakov. V komentarjih, objavljenih v skupini, je zaznati veliko pripadnost vojski in zavzemanje za njeno ohranitev. »Vojaki smo le vojaki ne pa nekdo, ki je lahko danes bojevnik, jutri pa socialni delavec,« med drugim piše Lah. Nekdo je pripisal: »Kdor je proti vojski je proti Slovencem in Sloveniji, kot samostojni državi ter ni vreden da ima njeno državljanstvo.« Spet tretji: »Najraje bi jih poslal na krizna območja in naj bodo tam par mesecev da vidim, če bodo še pol take neumne ideje imeli.« In še eden: »Splošna vojaška obveznost mora bit, vsaj minimalna, vsaj dokler jo imajo naši sosedje, ki imajo vsi apetite po našem ozemlju!«
Podporniki protipeticije so v svojih razpravah celo pozvali k dodajanju lažnih imen pod Mladinino peticijo, v želji, da bi se »stran sesula«. Razprava je zašla tako daleč, da je ustanovitelj skupine člane pozval, naj vendarle ohranijo vsaj neko kulturno raven.
Za mnenje smo poprosili kar Laha samega, a je odgovoril, »da bi dal izjavo za vse medije, a za Mladino ne«.
Mimogrede, če smo malo zlobni. V Pravilih službe Slovenske vojske je zapisano, da vojaki med »dejanskim opravljanjem vojaške službe ne smejo politično delovati«. Kar nekaj podpornikov protipeticije, ki so slikani v uniformi Slovenske vojske, pa je komentarje oddalo v času, ko naj bi bili v službi. Kdo ve, morda pa so si ravno takrat vzeli prost dan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.