Erik Valenčič

 |  Mladina 8  |  Politika

Spet. Tokrat v Nemčiji.

Vatikan v leto duhovništva vstopil z novo duhovniško pedofilsko afero

V Vatikanu so pred kratkim očitno dojeli, da kljub vsemu razkošju vendarle nimajo na voljo dovolj velike preproge, pod katero bi se še dale pomesti vse pedofilske afere, ki so se nabirale dolga desetletja, v zadnjih letih pa začele druga za drugo prihajati na dan. Poročila o pedofilskih škandalih z vseh koncev sveta nazorno pričajo prav o tej univerzalnosti rimskokatoliške cerkve, na katero so bili v Vatikanu ponosni že od pamtiveka, zdaj pa je bila med drugim razkrinkana kot svojevrstna globalna pedofilska mreža, v sklopu katere so vrhovni cerkveni 'dostojanstveniki' skrivali in premeščali tako imenovane problematične duhovnike ter škofom po vsem svetu pošiljali zaupna pisma, naj pedofilijo v svojih škofijah prikrivajo.
Zdi se, da je bila kaplja čez rob Irska, kjer sta posiljevanje ter drugo fizično in psihično zlorabljanje otrok v 250 cerkvenih ustanovah dosegli malodane biblične razsežnosti. Papež Benedikt XVI. je zato sredi februarja v Vatikanu na kriznem dvodnevnem sestanku gostil irske škofe in z njimi razpravljal o zlorabah otrok. Prav, a težko se je izogniti občutku, da je šlo pri vsem skupaj za to, čemur Britanci pravijo »whitewash«, pranje rok po naše. Po srečanju so namreč iz papeževega urada sporočili, da se »sveti oče zaveda, da spolne zlorabe otrok in mladoletnih niso samo gnusen zločin, ampak tudi smrtni greh, s katerim prizadenemo Boga in ranimo dostojanstvo človeka, ki je bil ustvarjen po njegovi podobi«. Toda kako naj gremo mimo dejstva, da je bil prav Benedikt XVI. (ko je bil še kot kardinal Joseph Ratzinger prefekt Kongregacije za doktrino vere) tisti, ki je leta 2001 vsem škofom, torej tudi irskim, naročil prikrivanje pedofilije? Ali pa mimo dejstva, da tudi v času njegovega papeževanja Vatikan ni želel sodelovati z irskimi pravosodnimi organi pri razkrivanju ozadja pe-dofilskega škandala?
V Vatikanu so v zadnjih nekaj mesecih resda večkrat glasno obsodili pedofilijo, kar priča o tem, da pospešeno prenavljajo fasado svoje moralne avtoritete, toda kaj, ko se v njej vedno znova pojavljajo nove razpoke. Zadnji primer množične pedofilije prihaja iz Nemčije in gre za škandal, ki je še v nastajanju, tako da njegova končna razsežnost še ni povsem jasna. Po razkritjih na Irskem je tudi v Nemčiji pred javnost stopilo nekaj več kot sto žrtev spolnega nasilja, ki so ga nad njimi izvajali duhovniki, redovnice in učitelji v jezuitskih in drugih katoliških šolah. Gre za bolj ali manj tipična pričevanja. Duhovniki so masturbirali pred otroki in se jih dotikali po njihovih intimnih delih. V enem izmed poročil je naveden primer 15-letne deklice, ki je poskušala pobegniti iz spovednice, v kateri je bila prisiljena opazovati duhovnika pri masturbaciji, zato sta jo redovnici za kazen pretepli. Itd. Številni izmed teh otrok, ki so zdaj odrasli ljudje, imajo psihične težave, več žrtev pa naj bi celo storilo samomor.
Pri teh prvih javnih pričevanjih gre zgolj za »vrh ledene gore«, je prepričan oče Klaus Mertes, trenutni ravnatelj elitne jezuitske šole Canisius v Berlinu, kjer so priznali, da so se tudi pri njih med letoma 1975 in 1983 dogajale spolne zlorabe. O tem, kako velik bi utegnil biti nemški pedofilski škandal, pričajo tudi ugotovitve časopisa Der Spiegel, ki je na začetku meseca razkril, da je v 27 škofijah vsaj 94 duhovnikov in katoliških učiteljev osumljenih, da so zlorabili neznano število otrok od leta 1995.
V tem primeru se je RKC odzvala precej hitro, kar prej res ni bilo v navadi. Visoki predstavniki nemške cerkve so se žrtvam javno zahvalili, ker so zbrale pogum in spregovorile, vsem zlorabljenim pa se je že opravičil tudi predsednik Nemške škofovske konference Robert Zollitsch, ki je ob tem še ostro obsodil pedofilijo med duhovniki. Morda gre pri tem takojšnjem posipanju s pepelom za nov pristop v javnem soočanju s svojimi grehi, da bi se tako zmanjšala končna škoda za ugled cerkve kot institucije, vendar to vendarle ne izničuje dejstva, da so prenekateri vodilni nemške RKC vsa ta leta vedeli za pedofilijo v svojih vrstah in jo tudi načrtno prikrivali. Toda v končni fazi, takšna so bila pač izrecna navodila iz Vatikana ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.