Boris Matić

26. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Družba

Iz tujega v svoje

Kako kupovati stanovanje

Stanovanjska soseska Celovški dvori v ljubljanski Šiški. Tudi če bo gradbeno podjetje Vegrad znižalo ceno kvadratnega metra in mu bo stanovanja vendarle uspelo prodati, v tej soseski zaradi hrupa ne bo prijetno živeti.  Zgrajena je namreč v neposredni bližini garaže Ljubljanskega potniškega prometa.

Stanovanjska soseska Celovški dvori v ljubljanski Šiški. Tudi če bo gradbeno podjetje Vegrad znižalo ceno kvadratnega metra in mu bo stanovanja vendarle uspelo prodati, v tej soseski zaradi hrupa ne bo prijetno živeti. Zgrajena je namreč v neposredni bližini garaže Ljubljanskega potniškega prometa.
© Borut Krajnc

Slovenci si želimo biti na svojem. Ne glede na cene najema večina prej ali slej pristane v lastnem stanovanju. Statistični podatki kažejo, da ima Slovenija enega največjih deležev lastniških stanovanj v Evropi. Povedano drugače: bivališča neradi najemamo, raje jih kupujemo. Pa ne zato, ker bi v nepremičnini videli dobro naložbeno priložnost. Preprosto hočemo biti na svojem, pa četudi je tisto, kar imamo v lasti, slabše od nečesa, kar bi lahko najemali.
Nakup nepremičnine, predvsem prve, je praviloma pomembna življenjska odločitev, saj gre za izjemno finančno obremenitev. Pri drugi in naslednjih nepremičninah obstaja neka ''podlaga'', ki ji še kaj dodamo, pri nakupu prve pa nihče nima v rokavu nekaj deset ali sto tisoč evrov, pač pa navadno kupuje s posojilom, to pa pomeni finančno obremenitev za prihodnjih deset ali več let. V zadnjem času, ko so se cene nepremičnin nekoliko znižale in so v nekaterih delih trga dosegle razumne meje, vedno več ljudi razmišlja o nakupu stanovanja. Pri tem se pojavlja kopica vprašanj - od tega, kako stanovanje najti, do tega, kako izpeljati nakup, in seveda najpomembnejše - kako zbiti ceno. V tem članku boste našli odgovore na nekatera izmed teh vprašanj. Informacije so večinoma splošne narave, pozornost pa je namenjena predvsem nakupu starega stanovanja (ne pa hiše ali zemljišča) in kupcem, ki nimajo izkušenj z nakupom.

Kako iskati

Pomembne informacije

Stavba

Okolica

Cena

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.