Več integritete v javnem sektorju ...

... in nova komisija za preprečevanje korupcije

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos v državnem zboru

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos v državnem zboru
© Denis Sarkić

Vlada je v državni zbor poslala zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se je pisal in usklajeval že vse od začetka mandata. Gre za zakon, ki je državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo dr. Branka Lobnikarja v manj kot letu dni dokončno prepričal, da je »stopnja učinkovitosti pri sprejemanju državnih politik relativno nizka, zato sem se odločil, da pri procesih, ki ne dajejo kakega posebnega rezultata, nimam namena preveč dolgo sodelovati.«
Lobnikar, ki je pisal zakon, je takrat odstopil, koalicija pa je iz zakona izločila nezdružljivost poslanske funkcije z župansko, ki naj bi se uzakonila v zakonu o poslancih. Kljub temu da so poslanci, kot vedno doslej, tudi pred kratkim glasovali proti nezdružljivosti, je premier Borut Pahor kmalu za tem odločno zatrdil, da bodo koalicijski poslanci nezdružljivost podprli na naslednjem glasovanju, ki naj bi bilo še letos.
Zdaj v zakonu ni več nezdružljivosti poslanske z župansko funkcijo, a kljub določenim pomembnim novostim, ki regulirajo politične in parapolitične aktivnosti, za poslance ni več sporen. Zakon tako modificira komisijo za preprečevanje korupcije, ki jo bodo odslej vodili predsednik in dva namestnika. Te bo izmed primernih kandidatov izbiral in imenoval kar predsednik republike. Pomembna novost, ki so jo poslanci in drugi funkcionarji sprejeli brez pripomb, je tudi javna objava premoženja vseh aktualnih funkcionarjev, uradnikov na položajih in poslovodnih oseb, vključno z delnicami, vrednostnimi papirji, posrednimi lastništvi, nepremičninami, vlogami v bankah, dolgovi, krediti in celo vrednejšimi premičninami. Povsem nove so določbe o lobiranju, ki bodo od lobistov zahtevale, da se registrirajo pri protikorupcijski komisiji in pridobijo licenco. Poleg tega bodo pogodbe, ki jih sklepa javni sektor za storitve ali nabave, morale obvezno vsebovati protikorupcijsko klavzulo. Komisija bo še naprej pripravljala načelna mnenja, a jih bo pred javno objavo morala poslati v mnenje obravnavani osebi ali organizaciji, ki bo imela možnost odzivnega poročila.
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je priznala, da novi zakon širi pristojnosti protikorupcijske komisije, kljub temu pa bodo to delo morali opraviti zgolj trije člani komisije namesto dosedanjih petih. Pa tudi sredstva za delo komisije za letos in prihodnje leto ostajajo enaka ali celo nekoliko nižja, saj bo država na račun zmanjšanja števila članov komisije prihranila 40.000 evrov. Načeloma velja, da je možno institucijo oslabiti na dva načina. Ali z odvzemom vseh relevantnih pristojnosti ali pa za dodelitvijo toliko novih pristojnosti, ki organ tako obremenijo, da zaradi njih ni več sposoben izvajati niti nalog, zaradi katerih je bil ustanovljen. Se bo slednje zgodilo protikorupcijski komisiji?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.