Deja Crnović

 |  Mladina 9

SDS zna vse

Težave ji povzročajo le zahteve po sklicu izredne seje in sklepi o interpelaciji

Prejšnji teden je v intervjuju za prilogo Delo Mag poslanec SDS Rudolf Petan hvalil sposobnosti pravnikov svoje stranke. Kako uspešno so napisali ustavno obtožbo, čeprav jih pri tem drugi pravniki niso podprli, in da ima stranka pač toliko kadra, da se najde strokovnjak prav za vsako tegobo tega sveta. Tudi za pisanje pravnih dokumentov: »V stranki imamo veliko ljudi; znajo napisati zakone in tudi ustavne obtožbe. Navsezadnje je v tem mandatu naša stranka vložila več zakonov kot vlada z aparatom, ki ga sestavlja trideset tisoč ljudi. Naša stranka je tako zrela in usposobljena, da ni dokumenta, ki ga ne bi znali sestaviti sami.«
No, ustavna obtožba jim morda res ni delala prevelikih preglavic, jo je pa zato pravno diskreditiral predsednik države Danilo Türk, sicer pravnik, večje težave jim povzročajo dokumenti nižjega ranga, na primer zahteva po sklicu izredne seje državnega zbora ali pa sklep o interpelaciji. Tako so konec prejšnjega leta poslanci SDS vložili zahtevo po izredni seji, kjer bi razpravljali o tem, kako sta Banka Slovenije in NLB državnemu zboru prikrivali podatke o posojilih, ki jih je NLB odobrila podjetjem v skupini Ultra. Njihovo zahtevo je predsednik državnega zbora Pavel Gantar zavrnil na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe in poudaril, da so poslanci SDS sicer zbrali dovolj podpisov, vendar državni zbor ni dolžan sklicati izredne seje o katerikoli poljubni temi. Za sklic izredne seje je treba upoštevati tudi ustavo, zakone in poslovnik. Poslancem ni uspelo niti v drugem poskusu, saj je Gantar ponovno zavrnil njihovo zahtevo po seji »o sumu klientelističnega in koruptivnega financiranja gospodarskih družb«. V tretjem poskusu jim je vendarle uspelo, verjetno po zaslugi zrelega in usposobljenega strankarskega kadra.
Ponoven neuspeh so doživeli ob predložitvi sklepa o interpelaciji notranje ministrice Katarine Kresal. Tudi pri tem poskusu jih je Gantar obvestil o neskladnosti sklepa s poslovnikom državnega zbora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.