Sojenje srbskim anarhistom

Obtoženi mednarodnega terorizma zaradi 18 evrov škode

Ratibor Trivunac

Ratibor Trivunac
© Ivan Tobić

Srbski anarhisti sodijo med dejavnejše na območju Balkana. Skupina Anarho-sindikalistična iniciativa (ASI) že približno 10 let sodeluje pri številnih delavskih protestih po vsej Srbiji in delavce poziva k samoorganizaciji in prevzemanju tovarn. Eden vidnejših članov iniciative ASI Ratibor Trivunac je v več pogovornih oddajah na televizijskih postajah ostro napadal divjo privatizacijo, množično odpuščanje delavcev in vse večje socialne razlike med revnimi in bogatimi. ASI je med drugim sodelovala v študentskem protestnem odboru, ki je leta 2007 koordiniral velike demonstracije beograjskih študentov proti zvišanju šolnin in korupciji na univerzah, precejšnje pozornosti pa je bila deležna tudi njena kampanja proti rasizmu.
Zaradi rednega pojavljanja v medijih in brezkompromisnega zagovarjanja anarhističnih stališč je skupina ASI že dalj časa moteča za srbsko oblast, in kot kaže, je prišel čas za poravnavo računov. Državno tožilstvo si prizadeva, da bi šesterico članov skupine ASI, med njimi je tudi Ratibor, poslalo za zapahe. Za kaj gre? Ponoči 24. avgusta lani so neznanci na fasado grškega veleposlaništva izpisali grafit (anarhistični simbol) in proti stavbi vrgli še dve molotovki. Škoda je bila ocenjena na 18 evrov. Nekaj dni kasneje je policija šesterico mladih anarhistov privedla pred preiskovalnega sodnika, ta je zanje odredil enomesečni pripor, državno tožilstvo pa je proti njim vložilo obtožnico zaradi sodelovanja v mednarodnem terorizmu. Zato so jim pripor podaljšali še za pet mesecev. Izpuščeni so bili pred dobrim tednom in se bodo na sojenju, ki se bo začelo konec meseca, lahko branili s prostosti.
Sojenje je v Srbiji zbudilo veliko pozornosti. »Poglejmo samo eno primerjavo v zvezi z obtožnico,« je povedal Ratibor. »Obtoženi smo mednarodnega terorizma, ker naj bi bili na fasadi grške ambasade povzročili manjšo škodo. Hkrati je za požig ameriške ambasade v času nacionalističnih izgredov ob priznanju Kosova obtožen samo en človek, pa še ta zgolj za povzročanje splošne nevarnosti.« Spomnimo se, takrat je v veleposlaništvu umrl srbski državljan. »To priča predvsem o tem,« je nadaljeval Ratibor, »kako zelo si oblast v času delavskih vrenj v Srbiji želi nevtralizirati radikalno levico, ki artikulira družbeni gnev proti vladajočim garnituram.«
Anarhisti so v zaporu postali žrtve zlorab in mučenja paznikov in pa policistov, ki so od njih zahtevali podpise priznanj. Pri tem naj bi bili enega od njih, Tadeja Kurepo, celo davili, zaradi česar je srbski ombudsman zahteval preiskavo. Dva anarhista sta dejanje sicer priznala, »vendar je treba vedeti, da gre za 19-letno dekle in za mladeniča, ki trpi zaradi epileptičnih napadov, zato razumem, da sta popustila pod hudimi pritiski,« je pojasnil Ratibor. Dodal je še: »Drugi zanikamo krivdo, spodbijamo pa tudi samo raven obtožnice. Za zdaj se v svojih nastopih osredotočamo na nasilje nad nami, vendar se bomo prej ali slej vrnili k delavskim uporom, ki jih že toliko časa spremljamo.«
Mimogrede, v Srbiji je za mednarodni terorizem zagrožena kazen od 3 do 15 let zapora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.