Vanja Pirc

 |  Mladina 9

Drama v predstavi

Zakaj SNG Drama Ljubljana pomaga pri iskanju slovenske Susan Boyle?

Iskanje talenta na odrskih deskah

Iskanje talenta na odrskih deskah
© POP tv

V ljubljanski Drami so leta 2004 premierno uprizorili predstavo Hodnik. V njej je režiser Matjaž Zupančič prikazal zakulisje televizijskega programa, v katerem sedem prostovoljcev noč in dan živi pred kamerami ter tekmuje za naklonjenost občinstva. Na spletni strani Drame še vedno piše, da dogajanje v predstavi kaže, »da se pojmovanje zabave od časov, ko so Rimljani za razvedrilo gledalcev organizirali borbe med sužnji in zvermi, ni kaj prida spremenilo«.
Čeprav se pojmovanje zabave ni bistveno spremenilo, pa se je, kot kaže, v zadnjem času vsaj nekoliko spremenila Drama. Doslej je resničnostni šov gostila le v predstavi na odrskih deskah, zdaj pa ga gosti na velikem odru, na levem odru, v kletnem salonu in tudi v treh garderobah v pritličju, zaradi česar so se morali iz njih začasno izseliti gledališki igralci. Prostore Drame je za izvedbo novega resničnostnega šova oziroma, natančneje, šova talentov Slovenija ima talent, ki nastaja po zgledu podobnih tujih oddaj, najela televizija POP TV. Kot pravijo, so Dramo izbrali zato, ker je v njej mogoče izpeljati zahtevno produkcijo, ustvariti občutek predstave, predvsem pa povezati dogajanje na odru in za njim ter med občinstvom. V Drami bodo posneli šest avdicijskih oddaj, pri čemer je prvi snemalni blok že za njimi, drugi se izteče ta petek, tretji pa jih čaka 14. marca. Zaključno oddajo bodo posneli v Hali Tivoli.
Ljubljanska Drama je doslej že kar nekajkrat oddajala svoje prostore, včasih iz solidarnostnih, včasih iz dobrodelnih, najpogosteje pa iz komercialnih razlogov. A zdi se, da nobena od dosedanjih najemnih pogodb v javnosti ni sprožila toliko polemik kot prav ta. Nekaterih gostovanje šova talentov v Drami sicer ne moti, drugim pa se zdi nezaslišano, da osrednja slovenska gledališka institucija gosti žanrsko oddajo, s kakršnimi televizije stavijo na zabavo in čim večjo gledanost. Nekateri se sprašujejo tudi, ali Drama s tem nemara ne kompenzira manjšega števila premier v letošnji gledališki sezoni.
Ravnatelj Drame Ivo Ban pravi, da si morajo 47 odstotkov programskih in materialnih stroškov pač kriti sami in eden od načinov za pridobivanje sredstev je tudi oddaja prostorov: »Od ministrstva za kulturo prejemamo iz leta v leto nižje dotacije, od nas pa se pričakuje, da bomo zagotavljali enako kakovosten in enako obsežen program. Prav nikakršnih prednosti nimamo kot 'osrednja gledališka institucija'.« Ban še dodaja, da je njihovo ravnanje tudi v skladu z vladno izhodno strategijo iz gospodarske krize, ki naj bi spodbujala odgovornejše ravnanje z javnimi sredstvi, eden od ukrepov pa naj bi bil spodbujanje podjetnosti.
Koliko bo torej Drama zaslužila z gostovanjem šova talentov? Obe strani pravita, da je znesek poslovna skrivnost, Ban pa dodaja, da so se dogovorili »deloma za plačilo v denarju, deloma v naturi (oglasni prostor pod za nas zelo ugodnimi pogoji)« ter da so sklenili pogodbo, ki zadovoljuje obe strani in kar najmanj moti program Drame. Kdove, morda pa bodo v Drami poleg številnih največjih slovenskih gledaliških talentov odkrili še slovensko Susan Boyle.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.