Urša Marn

 |  Mladina 9

Kako do uvedbe novega davka

Kakšna je načrtovana pot davka na nepremičnine

Koliko davka boste plačali za vaše stanovanje?

Koliko davka boste plačali za vaše stanovanje?
© Matej Leskovšek

Hrvaška vlada meni, da kriza ni primeren čas za uvedbo davka na nepremičnine, saj bi ta pomenil še dodaten udarec za že tako opešano gradbeništvo, slovenska vlada pa namerava nepremičninski davek vpeljati že s prihodnjim letom. Če bo šlo po načrtih. Zapleta se namreč že pri projektu množičnega vrednotenja nepremičnin.
Po prvotni napovedi naj bi vsi lastniki nepremičnin obvestilo o poskusno izračunani vrednosti nepremičnin prejeli do konca marca. Toda po najnovejši napovedi naj bi Geodetska uprava obvestila začela pošiljati šele konec aprila, vsi lastniki nepremičnin pa naj bi bili obveščeni najpozneje do 8. maja. Zamuda je posledica kasnejše zagotovitve sredstev za izvedbo projekta, pa tudi daljšega izvajanja nekaterih nalog, predvsem spremembe v informacijskem sistemu obveščanja. »Prvotno smo nameravali v času obveščanja upoštevati tudi redne spremembe v naših evidencah, po analizi pa smo ugotovili, da bi uresničitev take zahteve časovno in finančno ogrozila izvedbo, zato smo se odločili za sistem, ki je ločen od rednega poslovanja,« pojasnjuje mag. Martin Smodiš iz Geodetske uprave. Kljub večmesečni zamudi predvidevajo, da bodo dokončen predlog modelov množičnega vrednotenja pripravili do septembra, vlada pa naj bi jih z uredbo določila do oktobra, to pomeni, da bi bile v začetku oktobra vsem 6,5 milijona nepremičninam dokončno pripisane vrednosti.
Posplošeno tržno vrednost posamezne nepremičnine naj bi določili glede na vrednost, ki jo je ta nepremičnina dosegla 1. januarja 2010. Pripombe in ugovore lastnikov nepremičnin naj bi zbirali do 30. junija, obdelali pa naj bi jih do konca avgusta. Za lastnike je pomemben zlasti podatek, da bodo imeli za pošiljanje pripomb in ugovorov na voljo najmanj 53 dni od prejetja obvestila. Tisti, ki bodo obvestilo prejeli konec aprila, bodo torej imeli na voljo nekaj več časa za pošiljanje pripomb kot oni, ki bodo obvestilo prejeli šele v začetku maja. Nevarnost za morebitno dodatno zamudo pri obveščanju pomeni odzivnost lastnikov nepremičnin. Podatki o modelih množičnega vrednotenja nepremičnin bodo po občinah razgrnjeni 45 dni od dne, ko bodo vsi lastniki dobili obvestilo na dom, vsa gospodinjstva pa bodo prejela tudi brošuro, kjer bo poljudno opisan projekt obveščanja lastnikov o poskusno izračunani vrednosti nepremičnin, poleg tega pa predvsem koraki, postopki in navodila, kaj narediti, če želi lastnik spremeniti podatke o nepremičnini. Brošura bo dostopna tudi na spletnem naslovu www.obvescanje.si.
Povejmo še, da naj bi bil zakon o davku na nepremičnine za obravnavo v vladi pripravljen do 4. maja, državni zbor pa naj bi ga sprejel najpozneje do konca septembra. A tudi tu so možni zapleti, od veta državnega sveta do ustavne presoje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.