Borut Mekina

 |  Mladina 9

Kaj je Jarc počel v Barsosu?

Menedžerski pregled za nekdanjega ministra

Nekdanji minister Iztok Jarc

Nekdanji minister Iztok Jarc
© Matej Leskovšek

Še pred dvema tednoma je afera Baričevič veljala za kronski dokaz o klientelističnih navezah slovenske levice, sedaj postaja vse bolj jasno, da je v zgodbo vpletena predvsem desnica. Natančneje SDS in SLS oziroma obe stranki, ki zaradi afere interpelirata ministra sedanje vlade, Katarino Kresal in Milana Pogačnika.
Da je v »mrežo« vpeta tudi desnica, je postalo jasno, ko smo v Mladini objavili faksimile sporočila bivšega ministra Iztoka Jarca. Kot je znano, je ta od veterinarske uprave »izrecno« zahteval, naj psa ne usmrtijo, čeprav je tako odločil inšpektor, ki je po slovenski zakonodaji samostojen in neodvisen organ. Jarc je bil v prejšnji vladi seveda minister iz kvote SDS, bil pa je blizu SLS, od koder je v svoj kabinet pripeljal nekaj sodelavcev. Mimogrede, članici SLS sta bili do nedavnega tudi sestra in mama pokojnega Saša Baričeviča.
Sedaj pa smo iz urada vlade za komuniciranje dobili še odgovor, da je bil minister Jarc edini v prejšnji in sedanji ministrski ekipi, ki je v zasebno kliniko Barsos-MC v Baričevičevi lasti šel na menedžerski pregled. Ministrstvo za kmetijstvo je za nadstandardni pregled svojega ministra odštelo kar 720 evrov. Mimogrede, standardni preventivni zdravstveni pregledi, ki jih javni organi morajo plačevati za svoje delavce, so desetkrat cenejši.
Res je, da so tudi številna druga ministrstva poslovala ali še poslujejo z Barsosom, vendar je v teh primerih šlo za po zakonu obvezne preventivne zdravstvene preglede zaposlenih, za kar so morala ministrstva izpeljati postopek javnega naročanja in izbrati najcenejšega ponudnika. Takšno pogodbo je z Barsosom v letih med 2005 in 2009 denimo imelo zunanje ministrstvo, imata jo sklenjeno ministrstvo za promet in zavod za prestajanje kazni zapora Ig. Nobeden od omenjenih pa se ni odločil za drage, zunajserijske preglede, ki za državne uradnike tudi niso predvideni.
Zakaj je moral Jarc v Barsos na pregled za 720 evrov? Za zdaj uradnega odgovora na to vprašanje ni. Z ministrstva za upravo in ministrstva za delo so pojasnili, da nikjer v slovenski zakonodaji ni določeno, da bi moral katerikoli javni uslužbenec ali funkcionar na posebne, t. i. »menedžerske« zdravstvene preglede. Na te nadstandardne teste podjetja večinoma pošiljajo svoje vodilne - od tod tudi ime. Jarc se je torej za pregled leta 2008 odločil sam. In čeprav je bil domnevno v formalnem sporu z Baričevičem zaradi vrnitve psov, si je naročilnico izpolnil prav za Barsos.
Jarc medtem iz varnega veleposlaniškega fotelja v Londonu še vedno vseskozi zanika, da bi bil vpleten v sporno vrnitev psov pokojnemu zdravniku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.