Erik Valenčič

 |  Mladina 10  |  Politika

Kje se to konča?

Zanimiva razkritja v Nemčiji ter nove afere na Nizozemskem, v Avstriji in pa seveda v Vatikanu

Koliko časa je že minilo od zadnje rimskokatoliške pedofilske afere? Nekaj tednov? Več? Manj? Če pisca teh vrstic ne vara njegov kratkoročni spomin, potem se je zadnji škandal oziroma, bolje rečeno, prvi letos zgodil januarja v Nemčiji, ko so nekdanji učenci elitnih katoliških ter jezuitskih šol začeli množično stopati pred javnost z obtožbami, da so jih učitelji in duhovniki, v nekaterih primerih pa so sodelovale tudi redovnice, spolno in fizično trpinčili. Posilstva in mučenja so se vlekla dolga desetletja, odgovorni so za to vedeli in molčali. To je sprožilo nov plaz razkritij, in sicer na Nizozemskem, kjer se je v zadnjem tednu oglasilo okrog 200 nekdanjih žrtev spolnega nasilja in kot v nemškem primeru gre tudi tu za bivše dijake ter dijakinje katoliških šol. Ker škandal šele nastaja, je za zdaj težko govoriti o njegovih razsežnostih.
Hkrati je odstopil vodja avstrijskega samostana v okolici Salzburga Bruno Becker, potem ko je priznal, da je pred 40 leti kot opat zlorabljal nekega dečka. Kako ga je zlorabljal in kaj ga je nagovorilo, da je zločin vendarle priznal, v času nastajanja članka še ni bilo jasno. In potem je tu Sveti sedež. V stilu pregovora 'Vse poti vodijo v Rim' je izbruhnila spolna afera še za vatikanskimi zidovi. Policija, ki je visokega cerkvenega uradnika Angela Balduccija preiskovala zaradi sumov korupcije, ga je na koncu zalotila, kako je vatikanskemu zborovodji Thomasu Ehiemonu pojasnjeval fizične lastnosti moških prostitutk, za katere je želel, da mu jih priskrbijo. Balducci je sicer višji svetovalec Kongregacije za evangelizacijo ljudstev, ki nadzoruje aktivnosti misijonske aktivnosti cerkve po svetu ter tako imenovani papeški džentelmen. In tu nočemo niti ugibati, za kaj gre pri tem zadnjem nazivu.
Dobro, lepo po vrsti. Nemški škandal o spolnem in fizičnem trpinčenju otrok dobiva nove razsežnosti; vanj je, kot vse kaže, vpleten tudi papežev brat Georg Ratzinger. Slednji je bil 30 let vodja pevskega zbora na bavarski katoliški šoli Regensburger Domspatzen, ki je zdaj v središču preiskav o fizičnih zlorabah itd. Sam je za medije najprej zanikal, da bi o tem karkoli vedel, nato pa v intervjuju za agencijo Passauer Neue Presse dejal, da so mu »učenci na ekskurzijah pripovedovali, kaj se dogaja. Vendar se mi na podlagi njihovih zgodb ni posvetilo, da bi moral kakorkoli ukrepati«. Priznal je še, da je tudi sam klofutal dijake, vendar je imel zaradi tega vedno slabo vest in menda mu je zelo odleglo, ko je bila telesna kazen leta 1980 dokončno prepovedana.
Na drugem bregu vlada ogorčenje. Ker so številni primeri pedofilije starejši od 30 let, jih zakonsko ni več mogoče preganjati. Nemška pravosodna ministrica Sabine Schnarrenberger je ostro napadla Vatikan zaradi »zidu tišine« in opozorila na tisto znano pismo nekdanjega kardinala Josepha Ratzingerja (sedanji papež Benedikt XVI.) iz leta 2001, da je treba pedofilske zadeve urejati v tajnosti. Škof Stephan Ackermann, uradni govornik cerkve za vprašanja zlorab, je njene besede že označil za »absurdne«. Ker prav za to tudi gre, namreč za vzvišeno aroganco, ki ji preprosto ni enake. Cerkveni dostojanstveniki so pač za dostojanstvo to, kar je Al Kaida za visoke stolpnice.
Še preden so na Nizozemskem preiskovalni organi začeli zbirati prijave o posilstvih in trpinčenjih, je za svojevrsten škandal poskrbel neki duhovnik, ki odkritega homoseksualca ni želel obhajati, zato si je za vrat nakopal proteste tamkajšnjih gejev in drugih ljudi. Kar je imeniten koncept! Demonstracije proti katoliški cerkvi! Kdo trdi, da so ti ljudje nedotakljivi? Vsekakor vse manj in manj ljudi. Kajti če se bodo stvari še nekaj časa tako nadaljevale, kot potekajo zadnja leta, se bodo v Vatikanu morali ukvarjati tudi z večjimi protesti zoper papeža, ko bo ta kam potoval. To niso predvidevanja. Letos bo papež obiskal Veliko Britanijo in med drugim tam po svojih lastnih napovedih napadal homoseksualnost, kar je že izzvalo veliko nezadovoljstva med številnimi ljudmi, ki mu nameravajo tudi javno sporočiti, da ni zaželen. Kdo ve, mogoče pa bomo dočakali dan, ko bo tudi tisti papamobil imel na strehi nameščen manjši vodni top.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.