Staš Zgonik

 |  Mladina 10

Patriotske igre

Na Slovaškem uzakonjeno domoljubje

Pred začetkom vsakega zasedanja vlade, parlamenta ter pokrajinskih in občinskih svetov bo obvezno zaigrati slovaško himno. Himna bo donela iz državnih medijev in v vsaki šoli ob začetku vsakega šolskega tedna. V vsaki učilnici v vsaki državni šoli bosta morala viseti zastava in portret predsednika, na steni pa bosta morali biti pritrjeni tudi besedili himne in preambule ustave. Sprva je bilo predvideno še, da bi morali vsi državljani ob prejetju prvih osebnih dokumentov izreči prisego zvestobe, a bodo k temu zavezani »le« javni uslužbenci in funkcionarji ob imenovanju na delovno mesto.
To so najzanimivejša določila zakona o patriotizmu, ki ga je slovaški parlament sprejel prejšnji teden. Če ga bo predsednik Ivan Gašparovič podpisal, bo začel veljati z začetkom prihodnjega meseca. Zakon, ki ga je treba razumeti tudi kot del kampanje pred junijskimi splošnimi volitvami, so spisali v koalicijski Slovaški nacionalni stranki (s pomenljivo kratico SNS), ki je po trenutnih javnomnenjskih raziskavah na robu parlamentarnega praga. Prvopodpisani predlagatelj zakona, poslanec SNS Rafael Rafaj, je po sprejetju izrazil zadovoljstvo, ker »bomo zdaj vsi večji domoljubi«.
Pričakovano je sprejetje zakona dvignilo veliko prahu. Nekateri mediji oblasti opominjajo, da je bilo v 50. letih prejšnjega stoletja na enak način uzakonjeno igranje sovjetske himne in da je prisilni patriotizem lahko samo kontraproduktiven. Pred parlamentom in predsedniško palačo v Bratislavi se vrstijo protesti. Največ prahu dviga tisti del zakona, ki se nanaša na šole. Nezadovoljni starši napovedujejo, da bodo njihovi otroci pač na začetku vsakega tedna v šolo zamudili kakih 10 minut. Nekaterim se zdi vse skupaj čuden, a zelo učinkovit način za promocijo zasebnih šol, čeprav je treba poudariti, da bo igranje himne obvezno tudi v zasebnih šolah. Prav tako nezadovoljni so predstavniki madžarske manjšine, ki sestavlja približno 10 odstotkov prebivalstva, saj se bojijo, da bi zakon utegnil postati novo orodje za zatiranje manjšin, podobno kot lani sprejeti zakon o javni rabi slovaščine, ki je tudi na večinsko madžarskih območjih uzakonil obvezno prednostno rabo slovaščine v javnem življenju.
Patriotski zakon sicer ne predvideva nikakršnih kazni za neupoštevanje, vsekakor pa bodo kršilci hitro označeni za nedomoljubne, pristojni v šolah pa bi zaradi neupoštevanja zakona utegnili biti posredno obtoženi kršenja delovnih obveznosti. Upamo, da se svetovni mediji tokrat niso prevečkrat zmotili in zapisali, da je bil tak zakon sprejet v Sloveniji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.