Staš Zgonik

 |  Mladina 10

Predlagali.vladi.so

Katere predloge državljanov je vlada upoštevala in zakaj večine ni?

Predlog za obvezno udeležbo poslancev na sejah ni dobil podpore

Predlog za obvezno udeležbo poslancev na sejah ni dobil podpore
© Borut Peterlin

Minili so štirje meseci, odkar je urad vlade za komuniciranje vzpostavil spletni portal predlagam.vladi.si, preko katerega lahko uporabniki - državljani - sami predlagajo konkretne spremembe in dopolnitve zakonodaje, ob zadostni podpori drugih uporabnikov pa so pristojni državni organi podane predloge dolžni preučiti in jih argumentirano zavrniti ali podpreti. Namen portala naj bi bil »doseči večjo participacijo posameznikov in civilne družbe pri oblikovanju vladnih politik ter okrepiti dialog med civilno družbo in državo.« Po štirih mesecih je čas za pregled uspešnosti pri doseganju tega cilja.
V ponedeljek, prvega marca, je imel portal 833 registriranih uporabnikov (registracija je pogoj za podajanje predlogov), ki so v štirih mesecih na vlado naslovili 510 predlogov zakonodajnih sprememb. Od teh predlogov jih je na glasovanju podporo uporabnikov dobilo sto in ti so bili poslani v obravnavo pristojnim vladnim organom. Največ, 18, jih je bilo poslanih ministrstvu za promet. V 77 primerih so pristojni organi na predloge tudi že odgovorili. Pozitivni so bili trije odgovori. Ministrstvo za promet je ugodilo predlogu za spremembo ureditve, po kateri so bila vozila za prevoz invalidov oproščena letne dajatve samo v primeru, da delovna prostornina njihovih motorjev ni bila večja od 1,9 litra. Strinjalo se je z utemeljitvijo predlagatelja, da »ni nobene razumske povezave med delovno prostornino motorjev in invalidnostjo.« Ministrstvo za javno upravo se je pozitivno odzvalo na predlog za nadgradnjo programske opreme računalnikov v državni upravi, ki bi omogočala ogled odprtokodnega formata OpenDocument, zdravstveno ministrstvo pa je upoštevalo predlog in zavzelo popolnoma jasno stališče glede cepljenja proti novi gripi.
Od preostalih odgovorov so pristojni organi v 36 primerih odgovorili, da obstoječa ureditev že ustrezno ureja izpostavljeno problematiko oziroma so postopki za njeno ureditev že sproženi. V 16 primerih so sporočili, da iščejo najustreznejšo ureditev obravnavane problematike in da je podani predlog ena od možnih rešitev. V dveh primerih, pri predlogu za ukinitev imunitete in privilegijev poslancev ter predlogu za obvezno udeležbo poslancev na sejah državnega zbora, vlada pač za urejanje področja ni pristojna. Negativnih je bilo 20 odgovorov. Tako so bile na primer zavrnjena pobuda za vnovično uvedbo utripajoče zelene luči na semaforjih, zmanjšanje števila občin, uvedbo cerkvenega davka, dekriminalizacijo vseh prepovedanih drog in prenos vseh praznikov, ki padejo na soboto ali nedeljo, na delovne dni. Če je bila večina teh predlogov zavrnjena povsem utemeljeno, pa se pri nekaterih ni mogoče znebiti občutka, da se pristojnim s predlogom pač ni ljubilo preveč ukvarjati. Lep primer je predlog za opredelitev motečega pasjega laježa kot prekrška zoper javni red in mir, pri katerem je ministrstvo za notranje zadeve predlog odstopilo kmetijskemu ministrstvu, to pa je pobudniku predlagalo, naj poskuša zadevo urediti s spremembo hišnega reda ali zasebno tožbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.