Staš Zgonik

 |  Mladina 11  |  Politika

(Ne)primeren kandidat

Poskus miniranja Cviklove kandidature za evropskega revizorja?

Milan M. Cvikl

Milan M. Cvikl
© Borut Peterlin

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, ki ga je vlada predlagala za novega člana Evropskega računskega sodišča, je ta teden prestal zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta za proračunski nadzor. Za njegovo imenovanje je glasovalo 21 članov odbora, proti je bil eden, dva sta se vzdržala. Prihodnji teden naj bi o soglasju k imenovanju, ki je sicer posvetovalne narave, nikakor pa ne brez posledic, odločal še celotni parlament. Najverjetneje z imenovanjem ne bo težav, Cvikl pa pravi, da verjame, da bo imenovan, če bo prevladala moč argumenta. Strokovne kompetence mu je res težko oporekati.
Kljub temu pa se, kot kaže, nekateri z njegovim imenovanjem nočejo sprijazniti. V ponedeljek naj bi med poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) zaokrožilo anonimno pismo. Njegova vsebina nam ni znana, saj naj bi ga skrbno skrivali, sklepamo pa lahko, da so v njem predstavljeni »protiargumenti«. Že pred tem so se pojavljali namigi, da nekateri od slovenskih evroposlancev v zakulisju lobirajo proti Cviklu. »Meni to ni znano, slišal sem izjave od nekaterih, da tega ne počno,« pravi Cvikl. »Bilo pa je zanimivo, da je me je eden od predstavnikov EPP vprašal, zakaj me ni levica leta 2004 podprla za predsednika slovenskega računskega sodišča.« Ali kdo od slovenskih evroposlancev dejansko nasprotuje Cviklovemu imenovanju, ne bomo nikoli izvedeli, saj je glasovanje o podpori tajno. Ker gre pričakovati, da Cvikla manj marajo »desni«, tudi zaradi neprestanega opozarjanja na nepravilnosti v poslu s patriami v prejšnjem mandatu, smo te poslance vprašali, kako nameravajo glasovati prihodnji teden. Odgovor smo dobili le od poslanke iz vrst SDS Romane Jordan Cizelj, ki nam je sporočila, da se bo o podpori odločila na podlagi poročila z zaslišanja na odboru. Njen strankarski kolega Milan Zver je ostal tiho, Lojzeta Peterleta pa nam kljub večkratnim klicem, tako na njegovo mobilno številko kot v njegovo bruseljsko pisarno, ni uspelo dobiti. So pa izdali skupno sporočilo za javnost, v katerem zanikajo avtorstvo anonimke.
Evroposlanka iz vrst SD Tanja Fajon, ki je bila edina prisotna na zaslišanju (ni pa članica odbora), glede domnevnih poskusov diskreditacije Cvikla meni, da »ni prav, da bi slovenske probleme vnašali v zaslišanja za tako pomembne položaje, ko bi morali predvsem presojati o usposobljenosti kandidata«. Ne nazadnje je že nekdaj večni zunanji minister Dimitrij Rupel pred nekaj leti dejal, da bi morala Slovenijo v EU zastopati »nekakšna državna reprezentanca«.
Cvikl bo, če bo imenovan, nasledil Vojka Antončiča, ki se mu izteka šestletni mandat. Evropski parlament sicer, kot v primeru imenovanja članov Evropskega računskega sodišča, po enakem postopku, torej z nezavezujočim glasovanjem, sodeluje tudi pri imenovanju članov izvršilnega odbora Evropske centralne banke. Tam Slovenija nima svojega predstavnika. Sicer pa so glasovanja o imenovanjih vedno tajna, zato »reprezentančne drže« nikakor ni mogoče preveriti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.