Tjaša Zajc

18. 3. 2010  |  Mladina 11

Bog in sporazum

Molitve Marjana Podobnika uslišane le delno

Marjan Podobnik

Marjan Podobnik
© Borut Krajnc

Protestiranje, grožnje, zmajevanje z glavo in nestrinjanje - vse to smo videli, ko se je začelo govoriti o arbitražnem sporazumu, s katerim naj bi rešili mejni spor med Slovenijo in Hrvaško. Potem ko je kazalo, da državi nikakor ne bosta dosegli kompromisa, je Zavod 25. junij z Marjanom Podobnikom na čelu pripravil slovensko-hrvaško molitveno srečanje, na katerem so udeleženci molili za mir in dobre odnose med državama in narodoma. Kot kaže, so bile molitve uslišane - odnosi se res izboljšujejo, rešitev sporov pa se vedno bolj približuje.
K temu utegne pripomoči tudi dobra vera. Papež Benedikt XVI. je na zasebni avdienci sprejel predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor. Kot je dejala v izjavi za javnost: »Iz Vatikana prihajam dodatno opogumljena za vse težke naloge, ki čakajo vlado in Hrvaško.«
Podobnik že skoraj dve leti odločno nasprotuje arbitražnemu sporazumu, saj je prepričan, da »ne more uspeti. Zaradi postavljanja temeljev za nove nepravične rešitve tudi ne more imeti božjega blagoslova. Brez tega pa se ne more roditi nič dobrega.« A sam vrh katoliške cerkve se s tem ne strinja - njegova ekscelenca papež Benedikt XVI. je na srečanju s Kosorjevo o sporazumu ponovno dejal, da je to dober način za reševanje takšnih vprašanj in težav.
Hm, kako to, Podobnik pravi, da je sporazum nepravičen in brez božjega blagoslova, papež, da je sporazum dober. Komu verjeti?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.