Staš Zgonik

 |  Mladina 11

Poskusiti ni greh

Prizadevanje bolnikov z multiplo sklerozo za zdravljenje, ki še ni potrjeno kot učinkovito

Italijanski kirurg dr. Paolo Zamboni z ekipo (spodaj v sredini)

Italijanski kirurg dr. Paolo Zamboni z ekipo (spodaj v sredini)
© Arhiv Mladine

Odkar je lani italijanski kirurg dr. Paolo Zamboni z Univerze v Ferrari postavil teorijo, da je multipla skleroza zgolj posledica zoženja vratnih ven, se je v obolelih po vsem svetu, tudi 2500 slovenskih, ki so do takrat živeli v prepričanju, da gre za neozdravljivo bolezen, katere vzrok ostaja skrivnost, zbudilo upanje. Multiplo sklerozo, ki po današnjem vedenju velja za kronično avtoimunsko vnetno bolezen osrednjega živčevja, je po Zambonijevem prepričanju mogoče odpraviti z razmeroma preprosto operacijo, vstavitvijo žilne opornice, ki preprečuje zožitev vratnih ven. To stanje je odkril pri 90 odstotkih pregledanih pacientov z multiplo sklerozo. Prvi rezultati so bili opogumljajoči, od 65 operiranih bolnikov jih 73 odstotkov še dve leti po operaciji ni imelo nobenih težav več. Vsekakor pa testni primeri niso zadostili standardom dokazovanja učinkovitosti zdravljenja v uradni medicini. Tega so se lotili v ZDA, na Univerzi v Buffalu. Prvi rezultati naj bi bili po besedah raziskovalcev zmerno optimistični. Vsaj dokler ne bodo znani končni rezultati raziskave, pa uradna medicina tega načina zdravljenja ne namerava priznati.
Vendar oboleli za multiplo sklerozo nočejo čakati. Do zdaj znani rezultati so zanje dovolj, da se jim zdi vredno poskusiti. A brez sodelovanja zdravnikov gre težko. Če se hočejo naročiti na pregled, s katerim bi preverili stanje svojih vratnih ven, potrebujejo napotnico osebnega zdravnika. In če želijo operacijo, jo mora biti kateri od kirurgov pripravljen opraviti. A dokler ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti zdravljenja, tega zdravniki nočejo. Dr. Alenka Horvat Ledinek, vodja dejavnosti za multiplo sklerozo v ljubljanskem Kliničnem centru, za to tudi ne vidi razloga. »Preliminarni rezultati raziskave v ZDA o motnji venskega obtoka pri multipli sklerozi so povsem drugačni, kot so rezultati raziskav v Italiji. Motnjo v venskem obtoku so našli pri približno polovici obolelih z multiplo sklerozo. Glede na rezultate raziskav ni strokovne indikacije za preiskave za ugotavljanje zoženja vratnih ven.« Na ministrstvu za zdravje so nas za odgovore napotili na stroko. Podobna je zgodba v večini drugih držav.
Kljub temu pa oboleli za multiplo sklerozo ne odnehajo. Na portalu predlagam.vladi.si je bil nedavno prepričljivo izglasovan predlog, naj vlada podpre slovenske raziskave na tem področju. Odgovor morajo na ministrstvu za zdravje pripraviti v enem mesecu. Oblikovala se je tudi skupina na Facebooku. Kar se tiče ugotavljanja zoženja ven, so sicer na voljo samoplačniški pregledi, tudi v Sloveniji, in nekateri so se zanje že odločili. Pregled s CT-jem naj bi na primer stal približno 250, pregled z ultrazvokom pa približno 150 evrov. Kar se tiče operacij, jih, prav tako samoplačniško, za zdaj izvajajo posamezni kirurgi v Italiji in na Poljskem, v kratkem pa jih bodo tudi v Bolgariji. Vsaj eden od slovenskih bolnikov je na operacijo v Bolgariji - stala naj bi 5000 evrov - že naročen. Sodeč po zapisih na forumu Multipla skleroza in Facebooku jih bo sledilo še več. Ob tem se sprašujejo, kaj lahko kdorkoli z multiplo sklerozo in ugotovljenim zoženjem vratnih ven izgubi, če se vključi v zdravljenje, glede na to, da gre za postopek, ki ga uradna medicina priznava.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.