Tavčarjeva prva zmaga

Odvetnik Matoz je od kobilarne v dveh letih dobil skoraj 47.000 evrov

Etbin Tavčar v času, ko je še delal v Lipici

Etbin Tavčar v času, ko je še delal v Lipici
© Matej Leskovšek

Javni zavod Kobilarna Lipica je odstopil od prve tožbe, ki jo je leta 2007 vložil zoper svojega nekdanjega javnega uslužbenca Etbina Tavčarja. Spomnimo se, Tavčarju je bila septembra 2006 izročena izredna odpoved, ker je javno kritiziral načrte prejšnje uprave za povečanje igrišča za golf znotraj območja kulturnega spomenika. Ker je tudi po izgubi službe v medijih še naprej opozarjal na številne nepravilnosti v Lipici, je zavod proti njemu sprožil tožbo zaradi domnevnega blatenja ugleda in dobrega imena z zahtevkom po izplačilu 100.000 evrov odškodnine.
Zdaj, tri leta kasneje, v zavodu pojasnjujejo, da so »strokovne službe podale ugotovitve in ocene, da pravdni postopki, ki so bili začeti kot odškodninski spori zoper osebe, ki so javno izražale svoja mnenja o stanju v javnem zavodu in o ravnanju vodstva zavoda, ne morejo prispevati k izboljšanju ugleda javnega zavoda. (...) Z upoštevanjem vseh nastalih okoliščin, ki so v praksi povezane s postopki sodnih sporov (stroški, izgledi za pozitiven ali negativen izid postopkov ...), je bila konkretna tožba proti Etbinu Tavčarju umaknjena.« Povedano drugače: v zavodu so ugotovili, da bi tožbo na sodišču izgubili, poleg tega pa se želi novi direktor Tomi Rumpf očitno čim prej otresti takšnih tožb, ki jih je podedoval od predhodnika Matjaža Pusta.
Zoper nekdanjega uslužbenca za zdaj ostaja odprta še ena tožba, ki jo je Pust vložil konec leta 2008 zaradi Tavčarjevega domnevnega širjenja laži. Takrat je Tavčar javnost opozoril, da v kobilarni poteka cepljenje konjev s prepovedanim hormonskim sredstvom, cepivom improvac.
Tavčar pričakuje, da bo zavod odstopil tudi od te »absurdne tožbe«, na umik prve pa se je odzval »z mešanimi občutki veselja in žalosti. Veselja, ker je končno konec tega pritiska, tako duševnega kot gmotnega, žalosti pa zato, ker je v tej družbi kaj takega sploh mogoče, namreč da me je tožil prav tisti, ki je resnično in temeljito oblatil ugled in dobro ime zavoda.«
Takšen razplet potrjuje domneve, da je želel Pust z nizanjem odškodninskih tožb predvsem utišati Tavčarja, vendar to niso bili edini primeri sumov zlorabe prava. Že sama izredna odpoved je bila nezakonita, saj je bil v njej naveden napačen pravni pouk, kar Tavčar že leta dokazuje na sodiščih. Naslednja obravnava glede tega bo 26. marca na koprskem sodišču in Tavčar dodaja, da »tudi v zvezi s tem pričakujem poravnavo«.
V vseh naštetih primerih je kobilarno zastopal odvetnik Franci Matoz, ki je delal namerne ali nenamerne napake in sestavljal odškodninske tožbe, za katere bi kot pravni strokovnjak moral vedeti, da bodo na sodiščih najverjetneje padle.
Zato ne preseneča, da je nova uprava, ki je delo začela jeseni, po pregledu vseh odprtih sodnih sporov Matozu odpovedala pooblastila, da bi še naprej zastopal kobilarno. Mimogrede, od leta 2006 do leta 2008 mu je kobilarna za njegove (ne)pravne storitve plačala 46.928,06 evra. Kobilarna je sicer javni zavod, to pomeni, da se financira tudi s proračunskimi sredstvi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.