Vanja Pirc

 |  Mladina 11

Homofobni junaki

Mladinin logotip zlorabili za vabilo na shod v bran napadalcem na Mitjo Blažiča

Poziv na protest

Poziv na protest
© Borut Krajnc

Minule dni so se v Ljubljani pojavili plakati z naslovom »Mladi«, ki to soboto vabijo na protest pred ljubljansko sodno palačo. Naslov vizualno na las spominja na Mladinin logotip, še zanimivejša od videza plakata, ki je daleč od oblikovalskega presežka, pa je njegova vsebina. Ta napoveduje miren shod, na katerem naj bi podprli »tri fante, ki so dobili neupravičeno kazen, ki je zadnje ponižanje mladih v tej državi, v kateri so mladim ukradli prihodnost«.
Pa je omenjeni trojici prihodnost res ukradla država ali so si jo sami? Gre za trojico, ki je junija lani skupaj s še nekaj neidentificiranimi sostorilci s prižganimi baklami in z granitnimi kockami napadla ljubljanski lokal Open. V njem je takrat potekal večer gejevske in lezbične literature, med napadom pa je bil poškodovan gejevski aktivist Mitja Blažič. Sodišče je napadalce zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti nedavno obsodilo na leto in pol zapora. Napadalci so se Blažiču na sodišču sicer opravičili, a gejevski aktivist meni, da niso bili iskreni. Niso razkrili sostorilcev niti priznali, da je bil napad homofoben.
Da je napovedani shod res namenjen podpori omenjeni trojici, potrjuje napoved dogodka na spletnem socialnem omrežju Facebook. Kot so zapisali pobudniki, shod sicer »ni namenjen opravičevanju nasilja ali uperjen proti drugače spolno usmerjenim«, temveč želijo z njim opozoriti le na »popolnoma nenormalno visoko kazen«. »Ko so zaradi zlorab pobesneli bulmastifi v lasti nekoga od izbrane elite raztrgali mimoidočega sprehajalca iz 'raje' in mu povzročili 500 šivov, nihče ni dobil niti položnice za kršenje javnega reda in miru. Trije mladi fantje bodo dobili za 3 šive vsak po leto in pol dni zapora,« so ogorčeni organizatorji protesta. Najmanj nenavadno pa je, da so prepričani, da gre krivdo za napad na Cafe Open iskati v težavnem, brezizhodnem položaju mladih pri nas. Trije obtoženi naj bi skušali z napadom le »opozoriti na to nepravičnost z edino stvarjo, ki so jo vajeni v tej bolni družbi - z nasiljem«. Ker so bili pri tem pripravljeni žrtvovati svojo svobodo, zanje niso kriminalci, temveč »junaki«. Ne pozabimo - ti »junaki« so, kot je ugotovilo sodišče, javno spodbujali sovraštvo, nasilje ali nestrpnost. In tega ne gre minimizirati s tem, koliko šivov so pri tem prizadejali.
Dr. Aleš Završnik z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani pravi, da upor zoper sistemsko zatiranje, na katerega se sklicujejo podporniki shoda, sicer odslikava dejanske probleme sodobne družbe, a te rešujejo z napačnimi sredstvi. Sistemski problemi neoliberalistične kapitalistične družbe ne legitimirajo fizičnega napada na drugače spolno usmerjene ali še kako drugačne, kakor nas želijo prepričati prijatelji obsojenih. »Domnevam, da je sodba kazenskega sodišča pravilna in izrečena kazen sorazmerna, obstajajo pa instančne možnosti, kjer lahko obsojeni dokažejo, da ni. Do takrat smo sodbi dolžni zaupati,« pravi Završnik.
Ali shod, ki do zaključka redakcije še ni bil prijavljen, bo in kakšen bo, bo znano v soboto. Zanimivo pa je, da je skrbnik dogodka na Facebooku oseba, ki je na tem omrežju včlanjena v aplikacijo Adolf Hitler in v skupino francoskega nacionalista Jean-Marie Le Pena.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.