Borut Mekina

 |  Mladina 11

Prijateljeva izpoved

Tenkočutnosti za tri ročne bombe

Prijatelj s svojimi novimi prijatelji

Prijatelj s svojimi novimi prijatelji
© Dare Čekeliš

Srečko Prijatelj je prizadet, ranjen, duševno zlomljen. Ker je človek, ki se zaveda pomena družine, ki v Sežani deluje »na ljudskih temah« in ki se »veliko gibljem med ljudmi«, je še posebej občutljiv in dojemljiv za medčloveške odnose. Leta 2005 se je Srečko Prijatelj solzno izpovedal na sodišču o svojih duševnih bolečinah, ki jih je pretrpel zaradi Mladininega kritičnega pisanja o njegovi nestrpnosti do istospolnih partnerskih zvez. Zaradi tega, se je potožil, sta bili njegovi hčerki predmet zasmehovanja. To ga je še najbolj prizadelo. »Otroci so pač tisti del družine, za katere se splača živeti,« je razlagal.
Srečko Prijatelj je leta 2005 trpel. Zgodila se mu je krivica. Po satiričnem zapisu v Mladini so ga prijatelji še razumeli in mu bili v oporo, »drugače pa je, ko prideš v neko sicer povsem naključno skupino ljudi ... in ko te začno posmehljivo nagovarjati«. Ko je šel na kavo, so letele opazke, češ da je »danes na kavi sovražnik pedrov«. In ne samo to, je povedal sodišču. Še več, prejemal je tudi grozeče, zastraševalne telefonske klice. Nekega dne se je celo zgodilo, da je prejel telefonski klic z grožnjo: »Ko te vidimo, te bomo popljuvali.« Epilog je znan. Sodišče je razumelo potrebo po zaščiti ugleda Srečka Prijatelja, poudarilo je, da gre za poslanca državnega zbora. Prisodilo mu je 3000 evrov odškodnine za objektivne duševne muke in načeto čast ter dobro ime.
So spomini na sodni proces Mladina-Prijatelj, ki se nadaljuje pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, danes ironični? Nikakor. Ta teden razkrita grozilna SMS-sporočila Srečka Prijatelja Marjanu Mikužu, njegovemu poslovnemu partnerju pri izčrpavanju Luke Koper, ravno tako dokazujejo Prijateljevo tenkočutnost in njegovo zavedanje pomena otrok in družine. Denimo: »Tvoja familija bo plačala za vse, kar si nam naredil in ti boš gledal to trpljenje, na koncu prideš na vrsto še ti prasec, ne moreš se skriti, ni prostora na zemlji, boš videl, mater ti bosansko.« Kak dan je Mikuž dobil celo 12 ali 30 SMS-sporočil, ravno tako z vsebino, ki napeljuje na misel, da je Prijatelj občutljiv poslanec: »Poslovi se od družine, kmalu greš na dolg dopust.« In pa na sveti večer: »Božič bo in novo leto, familijo imaš, vem, da se ti jebe zanje, kdo bo to hranil, če tebe ne bo.«
Morda je Srečko Prijatelj zaradi te svoje občutljivosti doma tudi hranil tri ročne bombe M75, puško kalašnikovko, več kot 500 nabojev, celo z nastavkom za izstreljevanje tromblonskih min, pet bajonetov, štiri vojaške nože? Tudi to, da je Mikuža sočasno udaril z obema rokama v obraz, ga poljubil na čelo in mu dejal, da tako dela mafija in da bo od tedaj samo še pekel, kaže, da je Srečko Prijatelj poznavalec medosebnih odnosov, ki v »Sežani deluje na ljudskih temah« in ki se veliko giblje med ljudmi.
Tako da, spoštovani Prijatelj, kot si sam dejal: »Se vidimo svinja, ko boš najmanj pričakoval, ti kar uživaj, ne boš dolgo, res ne, videl te bom jokati, prasec pokvarjen, in naučil te bom, kaj je PRIJATELJ.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.