Tjaša Zajc

 |  Mladina 12

Množica identitet

Ministrstvo za obrambo in preštevilni naslovi

Danes in nekoč

Danes in nekoč
© Borut Peterlin

Ministrstvo za obrambo se je že pred nekaj leti odločilo za nenavadno akcijo. Kot posameznikom v programu za zaščito prič spremenijo ime, je ministrstvo za obrambo spremenilo naslov. Da ne bo pomote - ministrstvo je še vedno na istem kraju, v isti stavbi, vendar ta stavba ni več na Kardeljevi ploščadi, temveč na Vojkovi cesti.
Vprašali smo se, zakaj je Vojkovo ime privlačnejše od imena Edvarda Kardelja. Iz komisije mestnega sveta za poimenovanje ulic in naselij so sporočili, da je »Vojkova cesta poimenovana po narodnem heroju, borcu NOB Vojku Janku Premrlu, ki je bil rojen 9. 2. 1920 v Št. Vidu pri Vipavi (Podnanos), umrl pa je 26. 2. 1943 v Beli pri Idriji za posledicami v boju pridobljenih ran.« Vojko je
posthumno postal narodni heroj, Kardelj pa je bil eden najvplivnejših funkcionarjev zveze komunistov. Čeprav na prvi pogled Vojkova ulica deluje privlačneje, prvoborec pač ne more biti povezan s temnimi silami komunizma, pa ima tudi ime Vojkove ulice predzgodovino. Pred tem se je ta ljubljanska ulica imenovala Hošiminhova, poimenovana je bila po vietnamskem vodji, azijskem komunistu, ki je bil vojno z Američani.
O razlogih za spremembo naslova obrambnega ministrstva smo se pozanimali tudi pri službi ministrstva za odnose z javnostjo. Spremembe naj bi nastale zaradi sklepa izpostave območne geodetske uprave Ljubljana, ki je začel veljati 1. oktobra 2005. Preimenovanj je bilo takrat kar nekaj: »Kardeljeva ploščad 26 se je preimenovala v Dimičevo ulico 15, Kardeljeva ploščad 25 v Vojkovo cesto 55, Kardeljeva ploščad 24 v Vojkovo cesto 59, Kardeljeva ploščad 21 v Vojkovo cesto 61, Kardeljeva ploščad 19 v Vojkovo cesto 55 a in Vojkova ulica 74 v Krajnčevo ulico 1.«
Ministrstvo za obrambo torej ni več doma pri Kardelju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.