Nestrpnost je med nami

Neonacizem in rasizem na slovenskem spletu

Mihael Jarc na shodu išče volivce

Mihael Jarc na shodu išče volivce
© Borut Peterlin

Mediji so se na manifestacijo v podporo trem napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča odzvali presenetljivo milo. Protestnike, ki so s transparenti izražali nestrinjanje s kaznijo, izrečeno trojici (vsak je dobil po leto in pol zapora), so v glavnem označili za »mlade«, nekaterim se je celo zatipkalo, da so demonstrirali njihovi »sošolci«. Toda množica ni dopuščala dvomov, za koga gre, številni izmed udeležencev so bili neonacisti in podobni nestrpneži, poleg tega je shod organiziral človek, ki je na Facebooku včlanjen v aplikacijo Adolf Hitler.
Tokrat so prišli brez neonacistične ikonografije, a vendar gre za prepoznavne posameznike, ki so člani hitlerjanskih skupin in ki so vse dejavnejši tudi na spletu. Skupina Blood & Honour denimo na svoji strani zagovarja ideje nacionalsocializma, 2. svetovno vojno prikazuje kot »poraz belega človeka« in propagira antisemitizem ter teorije zanikanja holokavsta. V zvezi s tem smo naleteli na absurden zapis, da naj bi bila britanska vlada potrebovala 16 let za sežig 1,3 milijona goved, preventivno usmrčenih zaradi bolezni norih krav, iz česar so pisci ugotavljali: »Koliko kričečih Židov je enako eni nori angleški kravi?« In po »izračunu« na podlagi podatkov o upepelitvi goved sklenili, da »štirje povprečni Židje izenačijo povprečno težo ene angleške krave ... po dopisu sodeč, bi to pomenilo, da bi potrebovali 16 let za upepelitev 5,2 milijona Židov.« Isti vsega obsojanja vredni rasistični zapis smo našli tudi na spletni strani neonacistične skupine Head Hunters Domžale.
Kazenski zakonik je jasen. V 297. členu navaja, da se z zaporom do dveh let kaznuje tisti, ki »javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost«.
Ne gre samo za neonaciste. Na strani skrajne desničarske skupine Tu je Slovenija najdemo zapise, kot je tale: »Priseljenci ne bogatijo naše družbe, ampak jo predvsem hromijo in če ne bomo storili nič proti, bo na koncu prišlo do tega, da nam bodo vzeli lastno državo!« Idejno podobni Hervardi na svoji strani objavljajo članke proti priseljencem, islamu in o tem, kako »Afrika ne daje nikomur nič - z izjemo AIDSa«. Zakon sicer predvideva dve leti zaporne kazni za tistega, ki »javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost«.
Policijo smo povprašali, ali že potekajo postopki zoper sovražni govor na spletu, konkretno smo omenili spletno stran skupine Blood & Honour. Iz odgovora je mogoče razbrati, da naše vprašanje obravnavajo kot naznanilo in ob tem dodajajo, da se bodo »posvetovali z okrožnim državnim tožilcem o nadaljnjih ukrepih, ki jih bomo izvedli«. Pretirano težke naloge tu niti policija niti tožilstvo ne bi smela imeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.