Urša Marn

 |  Mladina 12

Delitev sredstev po političnih merilih?

Med lanskimi dobitniki sredstev medijskega sklada tudi podjetje v solastništvu poslanca SD Luke Jurija

Mladi poslanec SD Luka Juri

Mladi poslanec SD Luka Juri
© Borut Krajnc

V času Janševe vlade je bil medijski sklad pogosto tarča napadov tedanjih opozicijskih politikov. Spomnimo se samo, kako ostri so bili odzivi na rezultate javnega razpisa za sofinanciranje medijskih vsebin za leto 2008, na katerem je strokovna komisija ministrstva za kulturo najvišjo subvencijo, kar 200 tisoč evrov, namenila štirim projektom založbe Nova obzorja, ki je v solastništvu SDS in izdaja tednik Demokracija. Po zamenjavi oblasti bi pričakovali, da se sredstva medijskega sklada ne bodo več dodeljevala podjetjem v solastništvu političnih strank in politikov. Pa ni tako. Podobna praksa se nadaljuje tudi v mandatu Pahorjeve vlade.
Na javnem razpisu za sofinanciranje medijskih vsebin za leto 2009 je strokovna komisija ministrstva za kulturo subvencijo v višini 18.602,24 evra dodelila projektu Fokus, ki ga je na razpis ministrstva prijavilo podjetje Primorska.info, izdajatelj in lastnik istoimenskega spletnega portala. Podjetje je v solastništvu Sebastjana Kokla in poslanca SD Luke Jurija. Med ustanovitelji podjetja je bil tudi bivši predsednik uprave Luke Koper Bruno Korelič, a se je pred petimi meseci iz lastništva umaknil. Zanimivo je, da je strokovna komisija projekt Fokus sprva zavrnila, po krajšem premisleku pa mu je število točk zvišala tako, da je napredoval kar za neverjetnih 45 mest. Zakaj si je strokovna komisija premislila, na ministrstvu niso povedali. Pojasnili pa so, da je komisija projekt Fokus predlagala v sofinanciranje, »ker je del spletne strani primorska.info, kot tedenski pogovor in prispevek, s tematikami, ki ustrezajo različnim vidikom in kriterijem razpisa (kultura, jezik, politika ...)«.
Po mnenju poslanca Jurija zadeva ni nič spornejša, kot je bila dodelitev 200 tisoč evrov založbi Nova obzorja. Prepričan je, da ima, čeprav je poslanec, pravico do lastniškega deleža v podjetju in da se ima to podjetje tudi pravico prijaviti na medijski razpis ministrstva za kulturo, saj razpisni pogoji tega ne prepovedujejo. »Če pa bi razpisni pogoji to prepovedovali, bi iz lastništva podjetja izstopil,« pravi Juri. Nato dodaja: »Zadeva bi bila sporna, če medij, ki je prejel sredstva medijskega sklada, ne bi bil sposoben izpeljati projekta, za katerega so mu bila ta sredstva dodeljena, ali če bi šlo za medij, ki bi izvajal enostransko propagando. Vendar v primeru Primorska.info ne gre ne za eno ne za drugo.« Pa je stvar res tako nedolžna? Juri ni navaden državljan, ampak poslanec največje vladne stranke SD, zato se njegovo podjetje že zaradi politične higiene ne bi smelo prijaviti na razpis za sredstva medijskega sklada.
Tudi zaradi takšne subvencije je poslanska skupina SDS zahtevala sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo. Pri navajanju razlogov za sklic seje pa se poslanci SDS niso omejili samo na primer Juri, pač pa navajajo še druge domnevne nepravilnosti pri delitvi denarja, namenjenega pluralizaciji medijskega prostora. Ministrstvu za kulturo očitajo, da je medijski razpis za leto 2009 izpeljalo površno in da je vanj uvrstilo tudi projekte elektronskih medijev, ki »niso izpolnjevali pogojev in za katere obstaja sum, da so jim bila sredstva dodeljena mimo razpisnih pogojev, brez ustreznih dokazil in potrebnega nadzora«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.