Tjaša Zajc

 |  Mladina 13

Ertlov gozdiček

Po odlikovanju še igrišče

Bodoče igrišče

Bodoče igrišče
© Marko Pigac

V Mariboru so začeli urejati doživljajsko igrišče, ki ga Mestna občina Maribor pripravlja v sodelovanju z društvom Center za pomoč mladim. Igrišče bo postavljeno v Ertlovem gozdičku in tistim, ki tega prostora ne poznajo, verjetno misli takoj odplavajo k nekdanjemu republiškemu sekretarju za notranje zadeve Tomažu Ertlu. Na mariborski občini so poiskali podatek, da »ime gozdiča izhaja iz severno od njega ležeče Ertlove ulice, ki je dobila ime po Mihaelu Ertlu (1899-1944). Zaposlen je bil v Železniških delavnicah v Mariboru.« To seveda ni vse, kar je Mihael Ertl bil - za svoj gozdiček je v življenju postoril še marsikaj. »Po okupaciji se je pridružil osvobodilnemu gibanju in deloval kot terenski obveščevalec. Januarja 1944 je bil ustreljen kot talec v Lučah.« Mihael Ertl sicer ni v sorodu s Tomažem Ertlom, pa četudi sta oba delala obveščevalno delo.
Terenski obveščevalci in raziskovalci bodo med igro lahko otroci. Doživljajsko igrišče namreč omogoča odprt pristop k igri, pri čemer otroci uporabljajo naravne materiale. Če bodo želeli, jim bo pomagal tudi kateri izmed prostovoljcev ali zaposlenih. Janez Arh, predsednik društva Center za pomoč mladim, ki bo imelo igrišče v upravljanju, pravi, da »gre za okolje, v katerem bodo tveganja nadzorovana. Mladi bodo imeli možnost spoznavati tveganja v življenju, s katerimi se danes redko srečajo.«
Da ne bo pomote - ne govorimo o tveganju v smislu narodnoosvobodilnega boja, temveč o zabijanju žebljev, kurjenju ognja, barvanju, žaganju in podobnih spretnostih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.