Vanja Pirc

 |  Mladina 13

Vsi so za trg, a trga ni

Ugledni umetniki protestirajo v podporo ljubljanski Galeriji Gregor Podnar

Irwin v galeriji Gregor Podnar

Irwin v galeriji Gregor Podnar
© Borut Peterlin

Letošnja delitev proračunskega denarja za kulturo v Mestni občini Ljubljana je - ne prvič in gotovo tudi ne zadnjič - v nekaterih institucijah in med prireditelji kulturnih dogodkov povzročila nemalo hude krvi. Mesto je tokrat med kulturne programe, ki jih bo financiralo v prihodnjih treh letih, razdelilo 2,175 milijona evrov. Med projekte, ki jih bo sofinanciralo letos, pa je razdelilo še dodatnih 452.550 evrov. Seštevek je nekoliko nižji kot v preteklosti, a na občini zagotavljajo, da bo denarja za kulturo dejansko več, tudi zaradi projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010.
Med tistimi, ki s tokratno delitvijo niso zadovoljni in o tem govorijo na glas, je denimo ugledna mednarodna zasebna Galerija Gregor Podnar, ki deluje v Berlinu in ima izpostavo tudi v Ljubljani. Galerijo so nedavno s protestnim pismom vzeli v bran pomembni slovenski umetniki Vadim Fiškin, Bogoslav Kalaš, Tobias Putrih, Marjetica Potrč, skupina Irwin, Jože Barši, Nika Špan in Mladen Stropnik, pa tudi Tevž Logar iz Galerije Škuc, Zdenka Badovinac iz Moderne galerije, Nevenka Šivavec iz Centra sodobnih umetnosti - Zavoda Celeia Celje, umetnostna zgodovinarka Beti Žerovc ter filozofa Renata Salecl in Mladen Dolar.
Podpisniki so ogorčeni, ker občina na razpisih že leta finančno ignorira galerijo, čeprav ta Ljubljano predstavlja na najvišji mednarodni ravni in skuša pri nas vzpostaviti za zdaj še skoraj povsem nerazvit trg za sodobno umetnost. Prepričani so, da bi občina v infrastrukturnem smislu morala podpirati takšne pobude, sicer bo škodila lokalni umetniški sceni. Obstaja namreč možnost, da bi galerija povsem opustila delovanje v Ljubljani. Da o tem res razmišlja, je potrdil tudi ustanovitelj galerije Gregor Podnar. Pravi, da so razmere v Berlinu drugačne, saj je umetniški trg tam že vzpostavljen, v Ljubljani pa bi potrebovali kakšno spodbudo občine in države, da bi lažje zbudili zanimanje za umetniška dela in sčasoma večjemu številu umetnikov omogočili, da bi živeli od svojega dela. Pisne podpore uglednih imen je vesel, a se na odločitev občine tokrat ni pritožil.
Na občini pravijo, da Galerija Gregor Podnar sredstev tokrat ni dobila zato, ker je prijavila le tri razstave v Ljubljani, to pa ne zagotavlja zadostne raznolikosti, in dve razstavi v Berlinu, od katerih bi bila ena posvečena ruskemu avtorju in bi težko prispevala k prepoznavnosti Ljubljane. Galerija je zaprosila tudi za sofinanciranje udeležbe na uglednih mednarodnih sejmih, a to ni bil predmet razpisa. Na občini zavračajo očitke, da galerijo redno ignorirajo, saj ji za najem prostorov zaračunavajo netržno najemnino, prav tako zanikajo, da so nenaklonjeni zasebnikom, saj so letos podprli program galerij Equrna, Ganes Pratt in Fotografija, odlično ocenjenemu programu Galerije Photon pa so namenili triletno sofinanciranje.
Vsaj glede nečesa pa se občina vendarle strinja s podpisniki pisma, in sicer glede tega, da trg umetnin v Sloveniji res ni dobro razvit. Na občini s prstom kažejo na državo, ki bi problem lahko edina rešila sistemsko, a tudi sami bi lahko naredili veliko s podporo kakovostnih projektov, z zagotavljanjem prostorskih možnosti za nastajanje in prodajo umetnin ter z vzgajanjem občinstva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.