Staš Zgonik

15. 4. 2010  |  Mladina 15

”Pedofilski” vitraž

Kako je nedolžna upodobitev birme postala priljubljen pripomoček za norčevanje iz duhovniške pedofilije

Upodobitev zakramenta svete birme v cerkvi sv. Jakoba v Los Angelesu

Upodobitev zakramenta svete birme v cerkvi sv. Jakoba v Los Angelesu
© www.saintjamesla.org

Zgornji vitraž je bil v zadnjem času večkrat uporabljen za opozarjanje in namigovanje na razširjenost pedofilije med duhovniki, nazadnje na naslovnici slovenske izdaje knjige »Zlorabe, molk in laži« avtorja Joeja Rigerta, ki opisuje spolno nasilje v irski katoliški cerkvi in je nedavno izšla pri založbi Ciceron. V knjigi piše le, da podoba izvira iz neke cerkve v Los Angelesu in da je nastala sredi 20. stoletja. Pri založbi so povedali, da jim več ni uspelo izvedeti. Zato smo se v uredništvu Mladine vrgli v raziskovanje.
Vitraž naj bi bil v »popularni kulturi« prvič prikazan v zadnjem delu prve sezone zelo uspešne TV-serije »Pod rušo« (angl. Six Feet Under), nato pa je bil večkrat pripet raznim verižnim elektronskim sporočilom, ki so se norčevala iz katoliških pedofilskih afer. Dejansko je podoba del serije vitražev z upodobitvami zakramentov, ki so jih pred približno 70 leti namestili v episkopalni cerkvi sv. Jakoba v središču Los Angelesa, med Beverly Hillsom in Zahodnim Hollywoodom, upodablja pa zakrament birme. Tamkajšnji župnik Paul Kowalewski je bil zelo presenečen, ko smo mu povedali, da fotografijo enega od vitražev v njegovi cerkvi uporabljajo za norčevanje iz pedofilskih duhovnikov. »Predvidevam, da vitraž pred 70 leti, ko so ga zasnovali, ni bil namenjen namigovanju na pedofilijo med duhovniki.« Na naše vprašanje, ali bi razmislil o zamenjavi ali vsaj spremembi podobe, če bi se novica o njenem »zlorabljanju« razširila med obiskovalci cerkve, pa odgovarja, da bi se v tem primer seveda morali nekako odzvati. Avtorja podobe ne pozna, je pa obljubil, da se bo pozanimal.
Episkopalna cerkev sv. Jakoba je sicer zgrajena v neogotskem slogu, združuje pa vernike številnih narodnosti, od Američanov do Korejcev, Nigerijcev, Jamajčanov in Kitajcev, če naštejemo samo nekatere. Znotraj župnije je organizirana celo posebna skupnost istospolno usmerjenih, saj v tej cerkveni skupnosti velja prepričanje, da so v božjih očeh vsi enaki in si zaslužijo enako spoštljivo in dostojno obravnavo. Župnija se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov vernikov. Episkopalna cerkev je sicer ameriška veja anglikanske cerkve, ki pa se je bila v času osamosvajanja ZDA zaradi grozečih obtožb o nacionalnem izdajstvu prisiljena odreči povezavam z angleško cerkvijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.