Staš Zgonik

 |  Mladina 15

”Pedofilski” vitraž

Kako je nedolžna upodobitev birme postala priljubljen pripomoček za norčevanje iz duhovniške pedofilije

Upodobitev zakramenta svete birme v cerkvi sv. Jakoba v Los Angelesu

Upodobitev zakramenta svete birme v cerkvi sv. Jakoba v Los Angelesu
© www.saintjamesla.org

Zgornji vitraž je bil v zadnjem času večkrat uporabljen za opozarjanje in namigovanje na razširjenost pedofilije med duhovniki, nazadnje na naslovnici slovenske izdaje knjige »Zlorabe, molk in laži« avtorja Joeja Rigerta, ki opisuje spolno nasilje v irski katoliški cerkvi in je nedavno izšla pri založbi Ciceron. V knjigi piše le, da podoba izvira iz neke cerkve v Los Angelesu in da je nastala sredi 20. stoletja. Pri založbi so povedali, da jim več ni uspelo izvedeti. Zato smo se v uredništvu Mladine vrgli v raziskovanje.
Vitraž naj bi bil v »popularni kulturi« prvič prikazan v zadnjem delu prve sezone zelo uspešne TV-serije »Pod rušo« (angl. Six Feet Under), nato pa je bil večkrat pripet raznim verižnim elektronskim sporočilom, ki so se norčevala iz katoliških pedofilskih afer. Dejansko je podoba del serije vitražev z upodobitvami zakramentov, ki so jih pred približno 70 leti namestili v episkopalni cerkvi sv. Jakoba v središču Los Angelesa, med Beverly Hillsom in Zahodnim Hollywoodom, upodablja pa zakrament birme. Tamkajšnji župnik Paul Kowalewski je bil zelo presenečen, ko smo mu povedali, da fotografijo enega od vitražev v njegovi cerkvi uporabljajo za norčevanje iz pedofilskih duhovnikov. »Predvidevam, da vitraž pred 70 leti, ko so ga zasnovali, ni bil namenjen namigovanju na pedofilijo med duhovniki.« Na naše vprašanje, ali bi razmislil o zamenjavi ali vsaj spremembi podobe, če bi se novica o njenem »zlorabljanju« razširila med obiskovalci cerkve, pa odgovarja, da bi se v tem primer seveda morali nekako odzvati. Avtorja podobe ne pozna, je pa obljubil, da se bo pozanimal.
Episkopalna cerkev sv. Jakoba je sicer zgrajena v neogotskem slogu, združuje pa vernike številnih narodnosti, od Američanov do Korejcev, Nigerijcev, Jamajčanov in Kitajcev, če naštejemo samo nekatere. Znotraj župnije je organizirana celo posebna skupnost istospolno usmerjenih, saj v tej cerkveni skupnosti velja prepričanje, da so v božjih očeh vsi enaki in si zaslužijo enako spoštljivo in dostojno obravnavo. Župnija se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov vernikov. Episkopalna cerkev je sicer ameriška veja anglikanske cerkve, ki pa se je bila v času osamosvajanja ZDA zaradi grozečih obtožb o nacionalnem izdajstvu prisiljena odreči povezavam z angleško cerkvijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.