Urša Marn

 |  Mladina 15

Kazen za resnicoljubnost?

Je bil urednik odstavljen zaradi opozorila o nezakoniti porabi javnega denarja?

Spletni portal www.primorska.info

Spletni portal www.primorska.info
© primorska.info

Sebastjan Kokl, direktor podjetja Primorska.info, je brez navedbe tehtnega argumenta grobo odstavil glavnega in odgovornega urednika istoimenskega spletnega portala Vojka Rotarja. Rotarju je bilo ob odstavitvi pojasnjeno, da ni bil dovolj lojalen podjetju. Lastnika podjetja Primorska.info sta poslanec SD Luka Juri in Sebastjan Kokl, ki je hkrati tudi direktor ŠOUP Koper in predsednik koprskega odbora SD.
Pravi razlog za odpoved naj bi bila Rotarjeva izjava za Žurnal24, da projekt Fokus, za katerega je portal Primorska.info na lanskem javnem razpisu ministrstva za kulturo za pluralizacijo medijev dobil 18.602 evra subvencije, ni bil izpeljan. »Ne vem, za kaj so bila ta sredstva porabljena, zagotovo pa niso bila porabljena za projekt Fokus, ker tega projekta na portalu Primorska.info nismo nikoli realizirali,« je po odstavitvi zatrdil Rotar.
Da uredništvo portala Primorska.info projekta Fokus ni realiziralo, trdijo tudi Marina Jelen, Lori Ferko in Dorian Markežič, novinarji Primorske.info, ki so po Rotarjevi odstavitvi iz solidarnosti dali odstopne izjave. Po njihovem mnenju so navedbe o Rotarjevi nelojalnosti »naravnost smešne« in jih ni mogoče sprejeti kot obrazložitev njegove razrešitve. Prav Rotar naj bi bil gonilna sila portala in tudi najbolj zaslužen za njegovo prepoznavnost. Še več. Portalu je bil lojalen, čeprav je zadnje plačilo za svoje delo prejel decembra lani. Med njegovim urednikovanjem je portal v pičlih dveh letih postal eden najbolj obiskanih na Primorskem.
Kokl priznava, da je rast podjetja Primorska.info tudi Rotarjeva zasluga in da k njegovemu delu ni imel pripomb. Razlogov za odpoved naj bi bilo več, med drugim naj bi bili pri pregledu prostorov uredništva ugotovili, da so bili odtujeni dokumenti, ki so vsebovali poslovne skrivnosti. Pojasnjuje, da se s projektom Fokus niso zavezali, da bodo ustvarili novo in posebno vsebino. »Preprosto je šlo za del vsebin, ki jih Primorska.info izvaja in jih je pač prijavila na razpis. Ker je bil razpis naravnan tako, da medija kot celote ni bilo mogoče prijaviti, je bilo prijavo treba zapakirati v neki projekt.« Namige o nenamenski porabi javnih sredstev zavrača. »Ministrstvu za kulturo smo morali natančno poročati, kako smo porabili denar. Dostaviti smo morali vse članke in račune v vrednosti celotnega projekta, torej v vrednosti 68 tisoč evrov. Če bi bilo s porabo denarja kaj narobe, bi na ministrstvu že ukrepali.« Na ministrstvu za kulturo pravijo, da je prijavitelj Primorska.info z dokumentacijo upravičil porabo nakazanih sredstev za stroške, ker pa so se pojavili dvomi o namenski porabi sredstev, bodo od prijavitelja zahtevali dodatna pojasnila.
Solastnik podjetja Primorska.info Luka Juri navedb o domnevno nezakoniti porabi javnega denarja ne želi komentirati, češ da naj ta vprašanja postavimo direktorju Koklu, ker mu popolnoma zaupa. Na vprašanje, kaj meni o tem, da je Rotarjevo odstavitev obsodil tudi poslanec stranke Zares in njegov stric Franco Juri, pa odgovarja: »Očitno nekatere politične stranke mislijo, da lahko diktirajo, katerega urednika bo imel kak medij. Meni se to zdi nezaslišano.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.