V takšne garaže ne hodita

Preiskovalni sodnik in državni tožilec se običajno ne udeležujeta niti ogledov v primeru posilstva otroka

Policisti na Oražmovi

Policisti na Oražmovi
© Dejan Javornik / Delo

V primeru Baričevič so kritiki notranje ministrice Katarine Kresal večkrat izpostavili dejstvo, da na ogledu prizorišča domnevnega kaznivega dejanja nista bila prisotna preiskovalni sodnik in dežurni državni tožilec. To je problematizirala tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki pa je pred dnevi na sestanku Pahor - Zalar - Brezigar - Zobec Hrastar potrdila, da na kraj, kjer so psi raztrgali lastnika in posledično ni sumov za kaznivo dejanje, preiskovalni sodnik in tožilec ne hodita.
In kakšni so podatki o količini in specifiki obiskov dežurnih preiskovalnih sodnikov in tožilcev na ogledih kraja kaznivega dejanja? Kot prvo je teh zelo malo, saj je dolgoletno povprečje udeležbe preiskovalnega sodnika na ogledu kraja zločina le nekaj več kot 0,2 odstotka od vseh ogledov, državnega tožilca pa še malenkost manj. Ker se preiskovalni sodnik ali tožilec udeležita ogledov zgolj izjemoma tudi v primerih najhujših kaznivih dejanj, poglejmo te številke.
S policije so nam posredovali podatke za Policijsko upravo Ljubljana, ki obravnava dobro polovico slovenske kriminalitete. V letih 2008, 2009 in letos se preiskovalni sodnik in tožilec nista udeležila niti enega ogleda kaznivega dejanja s področja mladoletniške kriminalitete in družinskega nasilja (sem spadajo samomor otroka, povzročitev smrti otroka iz malomarnosti, posilstvo, spolni napad na osebo mlajšo od 15 let, nasilništvo). V zadnjih petih letih pa se nista udeležila niti enega ogleda kaznivega dejanja posilstva ali poskusa posilstva odrasle osebe. Letos in lani se nista udeležila tudi niti enega ogleda kaznivega dejanja najtežjih premoženjskih kaznivih dejanj. V zadnjih petih letih sta se na področju umorov, ubojev in poskusov umorov, ubojev ter samomorov, sumljivih smrti in drugih dogodkov s smrtnimi posledicami preiskovalni sodnik in državni tožilec udeležila ogleda v le 32 primerih. Od tega je preiskovalni sodnik ogled tudi vodil v polovici primerov, v preostalih pa sta se na licu mesta odločila, da ogled prepustita policiji in zapustila kraj zločina. Podatki policije kažejo tudi na to, da se preiskovalni sodnik in državni tožilec na področju, ki ga pokriva Policijska uprava Ljubljana, ne udeležujeta ogleda kraja kaznivega dejanja niti pri tako hudih kaznivih dejanjih, kot so trojni umor, samomor, poskus umora, posebno huda telesna poškodba s smrtjo, posilstvo, spolni napadi na otroke itd.
Ogleda kraja domnevnega kaznivega dejanja, kot je bil tisti v primeru Baričevič, se preiskovalni sodnik in državni tožilec ne udeležita praktično nikoli. Postavlja se torej vprašanje, če sta se sploh kdaj udeležila ogleda kraja, na katerem naj bi se zgodilo podobno kaznivo dejanje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.