Boris Vezjak

 |  Mladina 15  |  Politika

“Ne priznajem ovaj sud”*

Ustanovitev še enega novinarskega častnega razsodišča je le slepilni manever, s katerim bo združenje novinarjev in publicistov skušalo svoje člane zavarovati pred očitki o neprofesionalnosti

Boris Vezjak, filozof in publicist

Boris Vezjak, filozof in publicist
© Marko Pigac

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ustanovilo svoje častno razsodišče. Načeloma bi to dejanje lahko šteli za pomemben dogodek, vreden novega širšega premisleka o tem, kakšno je stanje regulacije poklicnih in novinarskih meril pri nas. Enako velja za splošno stanje, kar zadeva novinarska društva v Sloveniji. Toda težava se pojavi že na začetku - čeprav se je zdelo, da bomo zdaj natančneje ali vsaj znova razpravljali o profesionalnih merilih in medijski etiki, kar je hvalevredno početje, se je vse zalomilo že na predstavitvi. Še preden so člani ZNP pojasnili, na podlagi kakšnih pravilnikov ali kodeksov bodo delovali, so ponazorili svoja stališča. Kritizirali so ravnanje TV Slovenija, ki je v nedavne Odmeve povabila »analitika, ki sta ne le oba privrženca iste politične opcije, temveč celo iste stranke«. S takšno etiketo je Matevž Tomšič meril na komentatorja Vlada Miheljaka in Janeza Markeša.
Če to presojo vzamemo resno - in drugače je ne moremo -, je lep simptom predvidljivo prepoznavnega sloga insinuacijskega diskurza. Dodatna zagata tiči prav v tej formi resnosti, saj si po novem akterji še domišljajo, da bodo njihove presoje proizvedene s strokovne pozicije zagovora profesionalnosti. Povedano drugače: uredniki na TV Slovenija so krivi, pravi predsednik novopečenega razsodišča Jože Možina (sicer njihov direktor), ker niso znali ugotoviti, da sta oba komentatorja okužena z isto stranko. S tem smo, glede na dosedanjo evidenco, dobili še en dokaz o nenavadnih novinarskih merilih. V nadaljevanju bom poskušal pokazati, da je ustanovitev verjetno le slepilni manever, s katerim bo ZNP skušal svoje člane zavarovati pred očitki o neprofesionalnosti oziroma pred postopki proti njim. To pa je več kot znak za alarm za novinarsko suverenost in bistven motiv za nastanek tega zapisa. Je dejanje, o katerega smislu se velja glasno spraševati.

Kdo sestavlja ZNP

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.