Borut Mekina

 |  Mladina 16

Kje, zaboga, je Janša?

Zakaj na ustanovnih fotografijah Demosa ni »najpomembnejšega ustanovitelja«

Nekaj ustanovnih članov Demosa

Nekaj ustanovnih članov Demosa
© Tone Stojko

Zavod Antona Martina Slomška, ki ga vodi Ivan Štuhec, je prejšnji teden pripravil okroglo mizo na temo ustanovitve Demosa in prvih demokratičnih volitev leta 1990. Na okrogli mizi so sodelovali najpomembnejši predstavniki Demosa, osamosvojitelji: Janez Janša, Ivan Oman, evropski poslanec Lojze Peterle in Hubert Požarnik. Udeleženci naj bi se bili z zanosom spominjali dogodkov izpred dvajsetih let in se znova poenotili v kritiki sedanje oblasti. Tako smo prebrali v sredstvih javnega obveščanja.
Toda okrogla miza se je dejansko začela z manjšim, a zanimivim nesporazumom. Štuheca je že takoj zmotilo, da na slikovnem gradivu iz tistega časa manjka Janša. Pa celo Peterle - prvi demokratični predsednik izvršne veje oblasti! Tako je razpravo začel z vprašanjem, kje je bil tedaj Janša: »Gospod Janša, za vas pa posebno vprašanje. Kako to, da vas ni na nobeni, že tako ali tako redki fotografiji Demosa. Kaj ste počeli pozne jeseni 1989?«
Janša je odgovoril, da so bili takrat posebni časi, ko se osamosvojitelji niso prav radi slikali, saj je bil tisti »nepovabljeni«, ki je veliko slikal, vedno tudi zelo sumljiv. »Nismo vedeli, zakaj bodo tiste slike uporabljene in kam vse bodo šle. Zato je s teh pripravljalnih dogodkov izredno malo dokumentarnih gradiv, fotografij,« je dejal Janša. Na sliki ustanoviteljev Demosa, ki so jo predstavili na okrogli mizi, zato veliko ljudi manjka, je pojasnil Janša.
No, resnici na ljubo, Štuhec sploh ni govoril o pravi, pravzaprav legendarni sliki z enega od ustanovnih sestankov Demosa v Šiški, kjer je zbrane slikal Tone Stojko. Predstavil je fotografijo z Demosove tiskovne konference, ki je bila kasneje, v prostorih Društva slovenskih pisateljev. A glej ga zlomka, tudi na tej »originalni« in prvi pravi fotografiji Janša manjka.
Janša je pojasnil, da nikoli ni bilo mišljeno, da bi Stojkova fotografija postala uradna fotografija, »Lojze« naj bi bil zato šel iz sobe; domnevno, tako pravi politična legenda iz tistega časa, je šel na WC, on sam, ki je bil tedaj podpredsednik SDZ, pa naj bi bil informacije o nastajanju Demosa nesel v pisarno. Janša je bil takrat tudi odgovorni urednik Demokracije, »edinega medija, ki je program Demosa objavljal brez potvarjanja«.
To je morda res. Ni pa to vsa resnica. Na prvi fotografiji Janše ni bilo iz preprostega razloga, ker ga tudi na sestanku ni bilo. Tedaj je bil ne najpomembnejša politična figura in tudi stranka SDZ, katere podpredsednik je bil, je bila na prvih volitvah šele na tretjem mestu po moči znotraj demokratične koalicije. Namesto Janše je bil na sestanku Dimitrij Rupel.
Če želi desnica danes iz Janeza Janše narediti glavnega osamosvojitelja, naslednika Jožeta Pučnika, potem takšne podrobnosti - denimo, zakaj Janše ni na prvih skupinskih slikah - resda malce motijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.