Marjan Horvat

 |  Mladina 17  |  Politika

Na Madžarskem je desnica povozila socialiste

Resnična zmagovalka volitev je skrajno nacionalistična stranka Jobbik

V drugem krogu parlamentarnih volitev na Madžarskem, ki so bile minulo nedeljo, je desnosredinska stranka Fidesz, dolga leta jo vodi Viktor Orban, dobila kar dve tretjini poslanskih mest v 386-članskem madžarskem parlamentu. Socialistična stranka je doživela katastrofalen poraz, saj ji je uspelo priti v parlament le s 59 poslanci, kar je za stranko, ki je bila na oblasti minulih osem let, zagotovo tako velik udarec, da si bo težko opomogla.
Sicer pa je bera vladanja socialistov, tudi zaradi finančne in gospodarske krize, ki je udarila po Madžarski, klavrna. Država z desetimi milijoni prebivalcev se spopada z več kot 11-odstotno brezposelnostjo in že nekajletnim krčenjem gospodarstva. To velja še posebej za industrijsko proizvodnjo, ki se zmanjšuje že celih dvajset let. Samo lani se je zmanjšala za 6,3 odstotka, letos pa naj bi se ohranila po zagotovilih vlade na lanski ravni. Javni dolg Madžarske znaša 80 odstotkov BDP. Socialisti so vse do konca leta 2006 skrivali kruto podobo javnih financ. Takrat pa je tedanji premier Ferenc Gyurcsany priznal, da so zavajali javnost o stanju državnih financ, kar je povzročilo velike protivladne proteste, ki so jih nekateri poimenovali tudi z novo madžarsko revolucijo. Gyurcsany se je moral posloviti od oblasti. Novi vladi se je leta 2008 sicer uspelo izogniti finančnemu zlomu z reševalnim paketom Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in EU, vrednim 20 milijard evrov, vendar pa so se precej povečali davki, rekordna je brezposelnost, socialistična vlada pa je uvedla tudi nepriljubljeno zamrznitev plač in pokojnin ter krčenje subvencij. Zato vlada tehnokrata Gordona Bajnaija v resnici ni mogla računati na zmago na minulih volitvah, pa čeprav bo moral Viktor Orban s Fideszom nadaljevati pot reform, ki so jih morali trasirati socialisti.
Viktor Orban je imel zato v predvolilni kampanji lahko delo. 45-letni ambiciozni pravnik je bil leta 1988 med soustanovitelji stranke Fidesz, zablestel pa je naslednje leto na Trgu herojev v Budimpešti, ko je javno zahteval svobodne volitve in pozval tedanjo sovjetsko oblast, da umakne sovjetske vojaške enote iz Madžarske. S sedemindvajsetimi leti je postal poslanec in vodja Fidesza. Pod njegovim vodstvom je stranka z nekdaj liberalnim pedigrejem postala desna konservativna stranka. Leta 1998 je postal premier in vladal do leta 2002. Lotil se je zniževanja davkov in izdatkov za socialo. Ukinil je šolnine in uvedel univerzalno nadomestilo za materinstvo. Kljub nekaterim uspehom pri zdravljenju madžarskega gospodarstva pa se je njegova vlada znašla v številnih korupcijskih škandalih. Zato se je leta 2002 Orban s Fideszom moral posloviti od oblasti. Zdaj obljublja, da bo nadaljeval politiko iz prvega mandata njegove vlade, vendar analitiki opozarjajo, da kljub veliki moči njegove stranke v parlamentu lahko, če ne bo našel izhoda iz gospodarske krize, doživi neprijetna soočenja z javnostjo na madžarskih ulicah in trgih.
Toda zunanje opazovalce madžarskega političnega prizorišča še bolj skrbijo nekatere izjave, ki prihajajo iz skrajno nacionalističnih skupin. Tudi nekateri vidnejši politiki Fidesza so se v svojih izjavah do Romov, na Madžarskem jih je okrog pol milijona, nevarno približali stališčem stranke Jobbik, skrajnodesničarske stranke Gaborja Vone, ki si je s protijudovsko in protiromsko retoriko priborila v parlamentu kar 47 poslanskih mest. Orban je sicer napovedal okrepitev policijskih enot v severnem delu Madžarske, da bi tako spodrezal moč Nove madžarske garde, nevarne paravojaške skupine, povezane z Jobbikom, ki ustrahujejo Rome, hkrati pa je napovedal tudi oster boj proti »tatovom kokoši«, tako pa na madžarskem stereotipno imenujejo Rome. »Nova vlada bo morala na novo premisliti, kako zagotoviti javno varnost. Neverjetno je, da kraje kokoši več ne preiskujejo,« je dejal Orban v ponedeljek v Tatarszentgyorgyu. Orban sicer velja za zmernega madžarskega nacionalista, vendar se je sposoben s svojimi stališči približati tudi Jobbiku, ki govori o »Madžarski za Madžare« in »Romi so vsega krivi«, če bi se znašel v pasti zaradi neuspeha v svojih gospodarskih reformah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.