Marjan Horvat

 |  Mladina 17

Rasistična zakonodaja

V Arizoni z drastičnimi ukrepi nad ilegalne priseljence

Te dni je republikanska guvernerka ameriške zvezne države Arizona Jan Brewer podpisala zakon, ki je usmerjen proti ilegalnim priseljencem. Veljati bo začel čez devetdeset dni, na podlagi tega zakona pa bo lahko policija kogar koli zaslišala o njegovem statusu, če bo posumila, da je v državi ilegalno. Doslej to ni bilo mogoče. Policisti so lahko človeka legitimirali le, če je bil osumljen prekrška. Arizona bo tako prva država, ki bo od priseljencev zahtevala, da imajo ves čas pri sebi zeleno karto, dovoljenje za bivanje ali potni list. Če teh listin ne bodo imeli, jim grozi kazen tudi do šestih mesecev zapora.
V hispanskih civilnodružbenih organizacijah so zakon označili za rasističen, saj menijo, da bo policija o legitimiranju presojala le na podlagi barve kože. Posebej ostro so se odzvali v Mehiki, od koder prihaja večina izmed pol milijona ilegalnih priseljencev v državi. Mehiška vlada je že opozorila državljane, naj bodo izjemno previdni, če se odpravljajo v Arizono, saj je »lahko vsak mehiški državljan brez kakršnega koli razloga zaslišan in nadlegovan«.
Zakon proti priseljencem pa pravzaprav ni presenečenje. Ta šestinpolmilijonska ameriška zvezna država se zadnje desetletje in pol na različne načine bori proti ilegalnemu priseljevanju, saj nekateri (a seveda ne vsi!) ilegalni priseljenci, še zlasti tisti, ki so povezani z organiziranim kriminalom, povzročajo številne nevšečnosti. Arizona je tranzitna dežela za trgovce z drogami iz Latinske Amerike, zato Brewerjeva pravi, da je zakon le »še eno orodje za našo državo, da bi premagali krizo, ki je nismo povzročili sami in je zvezna vlada noče rešiti«. Na kritike, da je ukrep rasističen, pa odgovarja: »Moramo pač zaupati svojim organom pregona.«
Zakon z označbo SB 1070 je doslej najbolj krut med vsemi, ki so jih sprejele ameriške države, zato liberalna javnost »arizonsko rešitev« kritizira. Tudi predsednik Barack Obama je opozoril, da »spodjeda temeljno pojmovanje pravičnosti, ki jo Američani cenimo, in da ruši zaupanje med policijo in našimi skupnostmi, ki je ključno, če želimo biti varni«. Pozval je k ustavni presoji zakona, zvezni javni tožilec Eric Holder pa je napovedal izpodbijanje zakona na vrhovnem sodišču ZDA.
Oglasila se je tudi »globoko zaskrbljena« ameriška sekretarka za nacionalno varnost Janet Napolitano, nekdanja guvernerka države Arizona, ki prav tako meni, da bodo v Arizoni legitimirali ljudi na podlagi barve kože in zapravljali denar, ki ga ZDA potrebujejo »za boj proti ilegalnim priseljencem, ki so storili resna kazniva dejanja«.
Je pa »arizonski zakon« udarec pod pas sedanji ameriški administraciji, ki pripravlja novo imigracijsko zakonodajo na zvezni ravni, vendar takšnih »arizonskih rešitev« ne predvideva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.