Staš Zgonik

 |  Mladina 17

Prehod za peške

Prometni znaki in enakost med spoloma

Poglejte na drugačen način

Poglejte na drugačen način
© Chrigel Ott

Leta 2006 je na Dunaju potekala kampanja za enakopravnost med spoloma; to so avtorji skušali ponazoriti z upodobitvami žensk na prometnih znakih. Tako so izdelali »ženski« znak za delo na cesti, za semaforje za pešce ... Po akciji se je stanje spet »normaliziralo« in na Dunaju za zdaj ne razmišljajo o trajni zamenjavi upodobitev ljudi na prometnih znakih, saj bi bila za to potrebna sprememba deželnega zakona o cestnem prometu.
V istem obdobju pa so se v španskem mestu Fuenlabrada na obrobju Madrida odločili storiti prav to. Polovici možicljev na semaforjih in na prometnih znakih, ki označujejo prehode za pešce, so prilepili krila. Kot je poročal BBC, so bili sicer nekateri prebivalci začudeni, češ da so na prometne možiclje večinoma gledali kot na brezspolne figure. Nekaterim se je zdelo smešno, da je treba žensko nujno upodobiti v krilu. Večina pa je, kljub tradicionalno mačistični španski družbi, spremembe sprejela z odobravanjem.
Pa v Sloveniji? Z direktorata za ceste na ministrstvu za promet smo dobili precej skop odgovor, v katerem sporočajo, da bi pobudo za uvedbo novih znakov oziroma spremembo sedanjih, če bi bila dana, na ministrstvu obravnavali tudi z vidika skladnosti z mednarodnimi določili. Glede na to, da je Fuenlabradi uspelo brez posebnih pretresov, sklepamo, da za to ni ovir. Obliko in upodobitve na prometnih znakih sicer pri nas določa pravilnik o prometni signalizaciji, ki dejansko že zdaj predvideva tudi upodobitev žensk na nekaterih prometnih znakih - a vedno v družbi otroka, kar prav nič ne pripomore k zavesti o enakosti med spoloma. V slovenskem primeru je še posebej zanimivo, da je do leta 2006 veljal pravilnik, ki je tudi za upodobitve odraslega z otrokom uporabljal »nevtralno« moško figuro, torej smo leta 2006 neenakost upodobitve spolov na prometnih znakih celo še povečali.
Za mnenje glede upodobitev na prometnih znakih smo se obrnili na vršilko dolžnosti zagovornika načela enakosti Barbaro Žgajner Tavš. Po njenem je z vidika enakosti spolov zelo pomembno, kako na simbolni ravni upodabljamo ženske in moške, saj s tem bodisi poglabljamo ali pa sprevračamo stereotipe in predsodke. »To ne velja samo za prometne znake, ampak tudi širše, za celotno organizacijo simbolnega prostora. V ta namen je Svet Evrope sprejel standarde in mehanizme, med katerimi je tudi odprava seksistične rabe jezika in promocija jezika, ki odslikava enakost spolov. Prometni znaki, če upoštevamo dosledno prakso uveljavljanja enakosti spolov, bi morali biti nevtralni, torej v nesterotipnih kontekstih. V državah, kjer so se zavzeli za upodobitev žensk na prometnih znakih, so s tem problematizirali označevanje moškega spola kot domnevno nevtralnega in opozorili na obstoj »drugega« spola.« Po njenem bi bilo na splošno smiselno razmišljati o večji pluralnosti znakov, na katerih bi se upodabljala bodisi en bodisi drug spol. »Takšne nevsiljive rešitve delajo življenje v državi prijaznejše.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.