Vanja Pirc

 |  Mladina 17

Učiteljska ekskurzija v Gradec

So izleti, ki jih za učitelje pripravljajo založniki, primerljivi z lobiranjem farmacevtov?

Velika izbira šolskih knjig

Velika izbira šolskih knjig
© Borut Peterlin

Zadnja leta so veliko pozornosti zbujala razkošna potovanja, ki jih farmacevtske družbe ponujajo izbranim slovenskim zdravnikom, vabljenim na sponzorirana strokovna izobraževanja. Znano je, da farmacevtske družbe teh ugodnosti ne ponujajo toliko iz altruističnih vzgibov kot zaradi svojega zaslužka. Zdravniki so pač tisti, ki odločajo, katero zdravilo bodo priporočili bolniku, in tisti, ki pišejo strokovna mnenja, na podlagi katerih se posamezno zdravilo uvrsti na pozitivno listo, s tem pa se mu odpre pot do javnih sredstev.
Ali takšna izobraževanja obstajajo le v zdravstvu ali tudi v drugih dejavnostih? Bralec iz učiteljskih vrst nas je opozoril, da naj bi bili podobnih, čeprav bistveno manj razkošnih izobraževanj deležni denimo v šolstvu. Omenil je strokovno ekskurzijo v Gradec, ki jo je 20. aprila za knjižničarje in vodje šolskih skladov pripravila založba Rokus Klett, med drugim tudi izdajateljica učbenikov. Prav zato bi lahko ekskurzijo razumeli kot bolj ali manj subtilno nagovarjanje učiteljev k uporabi izdelkov te založbe.
Glavna direktorica založbe Rokus Klett Maruša Kmet takšna namigovanja odločno zavrača in dodaja, da strokovne ekskurzije, ki je stala 22 evrov na osebo in so jo skoraj v celoti plačali učitelji sami (zanjo so odšteli 19 evrov), nikakor ne moremo primerjati s potovanji zdravnikov v Avstralijo ali na Tajsko, poleg tega pa ni bila pogojena z nakupom gradiva njihove založbe. Omenjena strokovna ekskurzija je bila »redna zahvala pedagoškim delavcem za njihovo delo v zvezi z vsemi našimi gradivi, ki opravljajo vlogo distribucije, z odločitvami o nakupu učbenikov pa nimajo prav nobene zveze«.
In kako pogosto Založba Rokus Klett pripravlja izobraževanja za učitelje? Kot pravi Kmetova, njihova založba, prav tako pa tudi druge, pri pripravi novega gradiva pogosto organizira različna usposabljanja za učitelje, ki so strogo strokovne narave, če gre za zahtevnejše predavatelje, pa jih morajo udeleženci plačati sami. V zvezi s takšnim delom obstaja pozitivno mnenje Kosove protikorupcijske komisije. Založbe v Evropi in svetu tudi sicer prevzemajo večino strokovnega usposabljanja za delo z novimi didaktičnimi pripomočki. »Tu se dosledno držimo etike dela s šolskim poljem, o manjšem strošku za državo in vlogi založb pri takšnem usposabljanju pa se je pozitivno izreklo celo ministrstvo za šolstvo in šport,« pravi Kmetova.
Vendar je vprašanje, ali lahko omenjeno strokovno ekskurzijo v Gradec sploh štejemo k izobraževanju učiteljev. Navsezadnje je bil izlet, na katerem so si ogledali mesto in univerzitetno knjižnico, kot priznavajo sami, le zahvala za dosedanje sodelovanje ... In, morda, ponudba za vnaprejšnje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.