Urša Marn

 |  Mladina 17

Koristna novost davkarije

Od maja boste lahko kar iz domačega naslanjača preverjali, ali vam delodajalec plačuje socialne prispevke

Neplačevanje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje je v Sloveniji sicer večen problem, a v zadnjem času zaradi recesije medijsko bolj izpostavljen. Spomnimo se samo primera družbe Steklarska nova, ki svojim zaposlenim socialnih prispevkov ni plačevala od leta 2004 pa vse do lanskega stečaja.
To pa še zdaleč ni edino podjetje, ki se je plačilu prispevkov izognilo. Med kršitelji zakona so tudi podjetja, ki sploh niso v likvidnostnih težavah, pa prispevkov kljub temu ne plačujejo. Po zadnjih podatkih davčne uprave je davčni dolg zaradi neplačanih prispevkov znašal 262 milijonov evrov. Od tega je bilo 183 milijonov izterljivega dolga, medtem ko na preostali del lahko pozabimo. Po evidenci sindikatov ta denar dolguje 3081 delodajalcev in 53 tisoč zaposlenih.
Za takšno stanje seveda ni kriva davčna uprava, saj je ta lani kljub recesiji pobrala več prispevkov kot leto poprej. Prav tako problem ni v izterjavi prispevkov, saj jih davčna uprava izterja okrog 97 odstotkov. Kriva je država, ki ne sankcionira plačilne nediscipline. Da bi bili davčni zavezanci čim bolj natančno seznanjeni z dejstvi, jim bo davčna uprava od maja omogočila, da bodo lahko sproti in iz domačega naslanjača preverjali, ali jim delodajalec plačuje prispevke za socialno varnost, hkrati pa bodo lahko preverjali tudi stanje svojih terjatev in obveznosti do davčne uprave. Vpogled v podatke bo možen prek sistema eDavki, za kar je treba imeti osebni računalnik, dostop do spletne strani in digitalno potrdilo, s katerim se opravi registracija v sistem eDavki. Fizične osebe lahko digitalno potrdilo pridobijo prek ministrstva za javno upravo, NLB, Pošte Slovenije ali podjetja Halcom Informatika, pri čemer je od vseh naštetih brezplačno le digitalno potrdilo SIGEN-CA, ki ga izdaja ministrstvo za javno upravo in ki ga zavezanec pridobi na upravni enoti, običajno v enem tednu od oddaje vloge.
Pomembno je tudi vedeti, da podatkov o plačevanju socialnih prispevkov ne bo mogoče preverjati za več let nazaj, pač pa samo za obdobje od 1. januarja 2009. Vsi grehi, ki so jih delodajalci zagrešili pred tem datumom, bodo ostali skrivnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.