Luka Lukič

 |  Mladina 17

Manjkajoči ministri

Vedno manj ministrov na sejah vlade?

Koliko ministrov manjka na sliki?

Koliko ministrov manjka na sliki?
© Borut Peterlin

April je zaznamovala nenadna večja odsotnost ministrov z rednih sej vlade. Odsotnost posameznega ministra s seje ni nenavadna, toda pri tem je zanimiv podatek, da so februarja in marca na rednih sejah manjkali največ po trije ministri hkrati, na dveh aprilskih rednih sejah vlade pa je manjkalo po šest ministrov. Torej tretjina.
Udeležba na rednih sejah je dolžnost ministrov, ki se ji ti lahko, v skladu s poslovnikom vlade, izognejo zaradi »službenih poti, bolezni in drugih upravičenih razlogov, pri čemer jih lahko ob predhodnem obvestilu nadomešča pooblaščenec« (navadno generalni sekretar). Sankcij, če minister ne bi pravočasno obvestil generalnega sekretarja vlade o svoji odsotnosti, poslovnik ne predvideva.
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja so sporočili, da je po 77. redni seji vlade, na kateri je bilo prvič odsotnih šest ministrov, premier dejal, da »ni bistveno le to, da je poslovniku zadoščeno, ampak da se o točkah na seji tudi vsebinsko diskutira«. Pahor je po seji na novinarski konferenci na vprašanje o ministrski odsotnosti povedal še, da je »težko reči Igorju Lukšiču, da ne sme biti v parlamentu, ker se tam obravnava vprašanje, ki je zelo pomembno za njegov resor«. A nad razpuščenostjo ministrske ekipe ni bil najbolj navdušen. »Ko vam rečejo, da si je eden od ministrov vzel dopust, seveda vzkipite.«
Na odsotnost tretjine ministrske ekipe lahko gledamo tudi politično. Na 77. seji vlade sta manjkala Katarina Kresal in Aleš Zalar, ministra iz stranke LDS, ki je ravno takrat napovedovala izstop iz koalicije.
Kot vemo, izstopa potem ni bilo. A nenavadno veliko ministrov je bilo odsotnih tudi na naslednji seje vlade, ko je bila koalicijska kriza bolj ali manj uspešno rešena. Na 78. redni seji je znova manjkala tretjina ministrov. Na tej seji bi moral od manjkajočih ministrov poročati Franc Križanič. Ministrski ekipi bi moral predstaviti predlog zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja. A ga na seji ni bilo. In to navkljub nejevoljni Pahorjevi izjavi, da so nekatere točke »preveč politično občutljive, da bi namesto ministrov prihajali generalni sekretarji«. Pred tedni se je Pahor sicer sprl tudi s »svojim« Križaničem, ko je od njega zahteval, da se odreče svetovalcu Isajloviču.
Podobne incidente med Pahorjem in ministri smo že doživeli. Minister Matej Lahovnik se decembra ni hotel udeležiti velikega koalicijskega sestanka na Brdu, saj naj ne bi imel dovolj časa za politične igrice.
Pahor pravi, da razume posamezne ministre, ki si želijo biti drugje, a pričakuje »postavljanje prioritet«. Morda res, toda očitno Pahor izgublja avtoriteto tudi znotraj vladne ekipe. Če gre verjeti javnomnenjskim anketam, jo je v javnosti izgubil že pred nekaj meseci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.