Rušenje romskega vrtca

Pol leta po odprtju je gradbeni inšpektor izdal odločbo o rušenju

Romski otroci pred vrtcem

Romski otroci pred vrtcem
© STA

Pred dobrega pol leta je župan občine Trebnje Alojzij Kastelic v prisotnosti lokalnih in državnih veljakov na čelu z direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom slovesno izročil v uporabo nov romski vrtec v romskem naselju Hudeje. Te dni pa je gradbeni inšpektor z novomeške izpostave inšpektorata za okolje in prostor izdal odločbo o odstranitvi objekta.
Ureditev vrtca v romskem naselju je projekt po zgledu prekmurskega romskega naselja Pušča, ki se je že pred leti pokazal za zelo uspešen model reševanja tega, da romski otroci ne obiskujejo predšolske vzgoje. Sofinancirala ga je občina Trebnje, objekt pa je v brezplačno uporabo za namen vrtca odstopila žena trebanjskega romskega občinskega svetnika Matije Hočevarja. Petnajst romskih otrok, ki jim je vrtec namenjen, ustanovo redno obiskuje, stroške vrtca (predvsem plače vzgojiteljice, njene pomočnice in dodatne romske pomočnice), ki deluje v sklopu trebanjskih vrtcev, pa v skladu z zakonom plačuje občina. Vendar je nekaj mesecev po odprtju gradbeni inšpektorat prejel prijavo o domnevnih nepravilnostih in po uradni dolžnosti začel inšpekcijski postopek.
Ker objekt, kot tudi noben drug objekt v naselju Hudeje, nima niti uporabnega niti gradbenega dovoljenja, gre za nelegalno gradnjo, za katero zakon predvideva odločbo o odstranitvi objekta. Odločba bo po naših podatkih vsebovala tudi prepoved uporabe objekta v času, dokler objekt ne bo odstranjen. Gradbeni inšpektor, v tem primeru Janez Železnik, po zakonu ni imel druge izbire, kot da izda takšno odločbo.
Odločbo o odstranitvi objekta bosta zdaj verjetno dobila občina, ki je lastnica zemljišča, in pa investitor, romska družina Hočevar. Če se v postavljenem roku objekt ne odstrani, sledi prisilna izvršba. Četudi bo romski skupnosti ob podpori občinske uprave in morda celo države uspelo objekt legalizirati pred izvršbo, pa so prijavitelji dosegli svoj namen, saj od ponedeljka romski otroci ne bodo več smeli v vrtec. Da gre zgolj za nagajanje protiromskih elementov, dokazuje to, da prijave ni dobila kaka druga inšpekcija zaradi neustreznosti standardov vrtca, pač pa ravno gradbena inšpekcija.
Ironija rušenja komaj odprtega vrtca pa je toliko večja, ker je celotno romsko naselje Hudeje v postopku legalizacije, saj je občina od zasebnih lastnikov odkupila zemljišča, na katerih stoji naselje, tja napeljala komunalno infrastrukturo in elektriko. Zdaj so na potezi zgolj še Romi, da odkupijo zemljišča in vložijo zahtevke za legalizacijo črnih gradenj, kar so nekateri že storili. Po neuradnih informacijah naj bi na ministrstvu za okolje, ki je v postopku drugostopenjski organ, v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo in šport skušali preprečiti rušenje in omogočiti legalizacijo objekta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.