Erik Valenčič

 |  Mladina 19  |  Politika

National Tea Party Convention

Ameriško ljudsko gibanje proti davkom, ki nima pojma o davkih

National Tea Party Convention je najboljša stvar, ki se je zgodila ameriškim skrajnim desničarjem in verskim blaznežem od Ku Klux Klana naprej. V bistvu gre za KKK revival oziroma za ponovno zlitje intelektualnega uboštva in kolektivne paranoje, s katero operirajo ameriški beli ultra konservativci, ko denimo razlagajo, da se Združeni narodi pripravljajo na okupacijo ZDA, da je predsednik Barack Obama tajni muslimanski agent ter sorodnik savdskega terorista Osame bin Ladna in podobno.
Čeprav ime tega gibanja, v slovenskem prevodu se glasi Nacionalno zborovanje čajanke, zveni kot iz knjige Alica v čudežni deželi, je v resnici še bolj bizarno od fikcije. Politični guru tega gibanja je Sarah Palin, ki si jo je zadnji republikanski kandidat za predsednika države John McCain omislil za svojo podpredsednico. Proti njej je George Bush zgolj zmerni verski fundamentalist. Ženska je med drugim prepričana, da bo v svojem življenju dočakala biblijsko apokalipso ter vrnitev Kristusa Kralja, in ni sama v tej zablodi; množice brezupnih primerov korakajo za njo v tem prepričanju. Na njihovih plečih Palinova gradi svojo nadaljnjo politično kariero v upanju, da ji bo vsaj leta 2012 uspelo priti v Ovalno pisarno, se dokopati do tistih šifer za izstrelitev jedrskih bomb in tako učinkovito pospešiti apokalipso ter vrnitev Kralja. Ne gre za pretirano trditev, ženska je res nora.
Palinova pooseblja najbolj radikalen in najbolj fanatičen odziv skrajno desnega pola republikancev, rasistov in verskih lunatikov, ki se ne morejo sprijazniti z dejstvom, da beli Ameriki predseduje črn predsednik. Ni je psovke, ki je ti ljudje na svojih javnih zborovanjih ter podobnih dogodkih še niso namenili Obami: zanje je Hitler, Stalin, musliman, komunist in Satan. The National Tea Party Convention širi prepričanje, da želi Obamova vlada vzpostaviti nadzor nad njihovimi življenji s stvarmi, kot je recimo zdravstvena reforma. Ta ureja zdravstveno zavarovanje za nekaj več kot 40 milijonov Američanov, ki ga doslej sploh niso imeli. To imenujejo komunizem. Prepričani so tudi, da jih želi Obama razorožiti in njihove otroke poslati v posebna taborišča za indoktrinacijo, kjer naj bi jih učili ljubiti socializem. Dejansko so svoji vladi napovedali vojno in glede tega niso prav nič subtilni. Na svoji spletni strani imajo zapisano: »Zdaj je ključen čas. Pridružite se svojim kolegom patriotom, da rešimo našo državo.«
Gibanje ima vedno večjo politično težo. Ta teden mu je na republikanski konvenciji v Utahu uspelo blokirati ponovno kandidaturo dosedanjega senatorja Boba Bennetta, ker ni dovolj ostro nasprotoval Obamovi zdravstveni reformi, poleg tega pa je še podprl njegovo politiko gospodarskega okrevanja države. Člani gibanja so na konvencijo prišli zato, da bi njihov kandidat, odvetnik Mike Lee, dobil potrebno podporo za republikansko nominacijo za senatorja Utaha. Bennett zdaj pravi, da se bo na volitve najverjetneje odpravil kot samostojni kandidat, in prav za to tudi gre: National Tea Party Convention želi iz republikanske stranke izriniti vse tiste politike, ki niso dovolj patriotski, kot sami temu pravijo. In primer iz Utaha potrjuje, da jim to tudi uspeva.
Gibanje je sicer poimenovano po uporu proti davkom iz leta 1773, imenovanem Bostonska čajanka. Kajti šlo naj bi pravzaprav za nekakšen vseljudski upor proti novim državnim obdavčitvam, a je to dejansko zgolj piarovska floskula z namenom, da bi v gibanje pritegnili čim več državljanov, nekega stika z realnostjo pa glede tega tu ni. Voditelj oddaje Real Time Bill Maher je pred kratkim pojasnil: »V eni od zadnjih javnomnenjskih raziskav je skoraj 90 odstotkov članov Tea Party Convention menilo, da so se davki pod Obamo povečali ali ostali isti, kot so bili. Samo dva odstotka jih je izjavilo, da so davki šli navzdol. Toda realnost je ta, da so se davki dejansko znižali, in sicer za kar 95 odstotkov zaposlenih Američanov. Razmislite malo o tem. Samo dva odstotka članov gibanja proti davkom imata neko predstavo o tem, kaj se v resnici dogaja z davki.«
Pa saj ne gre za to. Za logiko in realnost namreč. Gre za širjenje paranoje in sovraštva. Gre za odkriti rasizem. Gre za nasprotovanje socialnim politikam. In seveda, gre za to, da Sarah Palin za vsak svoj govor na srečanjih Tea Party Convention izstavi račun v višini 100.000 dolarjev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.