Luka Lukič

 |  Mladina 19

Pot k iz-hodu

So zaprte institucije res prava rešitev?

»Slovenija je med najbolj institucionaliziranimi državami na svetu,« opozarja skupina IZ-HOD. Gre za neformalno skupino posameznikov, ki namerava letos poleti z obhodi po psihiatričnih bolnišnicah, posebnih zavodih, domovih za stare ipd. opozoriti na številnost institucij in druge možnosti. »Misel, da ljudje ne sodijo v institucije, temveč v skupnosti, je že stara. Pri nas je od konca osemdesetih let na tem področju sicer opaziti napredek, a gredo stvari zelo počasi,« pravi dr. Vito Flaker, profesor na Fakulteti za socialno delo, ki je dejaven v skupini IZ-HOD.
Prvi »izhod« je potekal sočasno s tradicionalnim ljubljanskim pohodom Pot ob žici. Aktivisti so najprej obiskali psihiatrično kliniko v Ljubljani, kjer so za oskrbovance in tudi za osebje pripravili kulturni program, nato pa povabili zainteresirane k pohodu do Prešernovega trga. Skupina je ob svojem prihodu najprej po oddelkih vabila posameznike k udeležbi. Kulturni program je imel predvideno branje poezije, a je poskus pripeljati njenega avtorja z zaprtega oddelka na nekaj metrov oddaljeno zbirališče propadel. Prav ta odsotnost osebne svobode po Flakerjevem mnenju oropa posameznika drobnih reči, ki sestavljajo vsakdanjik.
Kot drugo možnost skupina IZ-HOD predlaga bodisi oskrbo na domu bodisi manjše skupnosti, kjer posamezniki niso izolirani od preostalega sveta. Pomislek ob tej alternativi se pojavi predvsem pri nevarnosti potencialno nasilnih oseb. Flaker je tu odločen: »To je mit! Raziskave ne kažejo, da bi bilo med psihiatričnimi bolniki več nasilnežev kot v družbi, tako da bi po tej teoriji morali preventivno zapreti vse nas.« Še več, prav odkritje nevarnih posameznikov je po Flakerjevem mnenju argument v prid psihiatriji v skupnosti, kjer se je mogoče odzvati dosti prej, kot se odzove institucija, kjer je posameznik od skupnosti izoliran. Za mit Flaker označi tudi argument, da je za nekatere ljudi institucija edini možen način oskrbe, saj z oskrbo na domu ali v skupnosti ljudje živijo dosti bolj zadovoljni.
Glavni razlog za to, da se stvari spreminjajo počasi, vidi Flaker v odsotnosti politične volje, prav zato skuša skupina IZ-HOD z obhodi po ustanovah opozoriti na druge možnosti. Poleti člani skupine načrtujejo 700 km dolg obhod večine slovenskih institucij; s podobnimi akcijami želijo spodbuditi uveljavitev načela deinstitucionalizacije in premislek o tem vprašanju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.