Marjan Horvat

 |  Mladina 19

Postojnska oblast se izogiba Titovemu trgu

Na prireditve vabi na »osrednji trg«, ki ga v mestu uradno ni

Neuradno ime...

Neuradno ime...

Osrednji trg v Postojni, tik ob Tržaški cesti, je julija lani dobil novo podobo. Porušili so stari hotel Kras in na istem mestu odprli nov poslovno-hotelski kompleks s podzemno garažo. Tudi ta se imenuje Kras. Vse lepo in prav, vendar občinski veljaki očitno menijo, da bi se k novi podobi osrednjega trga podalo tudi novo ime. Zdaj se imenuje Titov trg, a se vztrajno izogibajo uporabi tega imena, pravo ime pa zakrivajo s poimenovanjem »novi trg v Postojni« ali pa »osrednji trg v Postojni«.
O tem se prepričamo pri listanju občinskega glasila Postojna 1909, saj se od julija lani, ko so odprli prenovljeni hotel, ime Titovega trga (ne)hote izgublja. Kako je videti takšno sprenevedanje, ponazori tale vest: »V soboto, 5. decembra 2009 dopoldan, je na osrednjem mestnem trgu v Postojni potekal Miklavžev sejem ...« Tudi v koncertnem listu Komornega zbora Ipavska, ki je lanskega septembra gostoval na Titovem trgu, so pozabili na uradno ime trga in si prav tako privoščili koncert na »osrednjem mestnem trgu«. »Zdaj, ko se bliža sezona prireditev, nas zagotovo ne bodo vabili na Titov trg, ampak na 'osrednji trg',« je dejal eden izmed občanov.
Ker nasprotnikom Titovega trga preimenovanje doslej uradno ni uspelo, se občinska oblast na čelu s podžupanom Zvonkom Černačem, poslancem in podpredsednikom SDS, zateka k intrigantskim metodam pri izogibanju navajanja uradnega imena trga. Tega drugod na Slovenskem, kjer so še Titovi trgi in ulice, ne počno, ampak spoštujejo voljo ljudstva, ki ni dovolilo spremembe imena trga ali ulice. Zagotovo pa jim je v spominu tudi poduk, ki so ga lani dobili ob predlogu za odpravo občinskega praznika v Postojni. Že od leta 1958 ga praznujejo 23. aprila, v spomin na dan, ko so partizani leta 1944 v Postojnski jami uničili glavno zalogo goriva nemške vojske. Ko je lani občinska uprava predlagala za novi občinski praznik 9. maj, takrat je Postojna pred sto leti dobila mestne pravice, ali pa 14. april, v spomin na odkritje Postojnske jame, so se občani uprli. Na protestnih shodih in nato z junijskim referendumom so z visokim, šestdesetodstotnim izidom ubranili stari občinski praznik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.