Urša Marn

 |  Mladina 19

Konec plačevanja mestnih avtobusov z gotovino

Kako se bodo znašli tujci?

Podjetje Ljubljanski potniški promet je z 10. majem ukinilo gotovinsko plačevanje voženj z mestnim avtobusom. Vožnjo je zdaj mogoče plačevati le še z enotno mestno kartico Urbana ali z mobilnim telefonom ob uporabi Monete. Tako so se v LPP odločili, ker je kartico Urbana od konca marca mogoče kupiti na vseh urbanomatih v Ljubljani, se pravi, da je dosegljiva 24 ur na dan, pa tudi zaradi lažjega izvajanja nadzora. Kontrolorji na ljubljanskih mestnih avtobusih so namreč opazili, da potniki, ki nimajo vrednostne Urbane ali veljavne terminske Urbane, ob kontroli rečejo, da so voznino poravnali z gotovino, česar seveda ni mogoče dokazati. Postopek nakupa kartice na urbanomatu je preprost, uporabnik pa jo lahko plača z gotovino, bančno oziroma kreditno kartico ali Moneto. Cena je enaka kot na drugih prodajnih mestih, torej dva evra.
V LPP ugotavljajo, da se je število voženj, ki jih uporabniki plačujejo z gotovino, z uvedbo kartice Urbana zmanjšalo zaradi brezplačnega prestopanja v devetdesetih minutah od začetka vožnje. Poleg tega izkušnje s sodobnimi plačilnimi sistemi v javnem prevozu v drugih evropskih mestih kažejo, da mesta postopoma opuščajo gotovinsko plačevanje. Vprašanje je seveda, ali ne bi bilo gotovinskega plačevanja smiselno ohraniti vsaj zaradi turistov, ki se v Ljubljani navadno zadržujejo le nekaj dni. V LPP odgovarjajo, da za to ni nobene potrebe: »Po naših izkušnjah tujci pred prihodom v Ljubljano ali po njem pridobijo informacijo o prevozih v okviru organiziranih turističnih skupin oziroma prek turističnih infotočk in turističnih delavcev. Prilagodijo se navadam in običajem države, v kateri so, in sprejmejo načine plačil, ki obstajajo.« Oboji, domačini in tujci, bodo Urbano lahko kupili na kateri koli dan ob kateri koli uri na enem od urbanomatov ali pa med rednim delovnim časom na 200 drugih prodajnih mestih v Ljubljani. »Tujci se v Ljubljani v povprečju zadržujejo od dva do tri dni, zato menimo, da bodo Urbano uporabili več kot samo enkrat in se jim bo nakup obrestoval, še posebej zaradi možnosti prestopanja v času devetdesetih minut. Je pa še pred poletjem v načrtu tudi integracija Urbane v Ljubljansko turistično kartico Urbana. Predvidevamo, da bo kartica s tem postala zanimivejša tudi za turiste,« še dodajajo v LPP.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.