Tjaša Zajc

 |  Mladina 19  |  Svet

Minareti: Ne hvala!

Zakaj Švicarji ne marajo muslimanov?

V Švici sta bili že v izhodišču z minareti zgrajeni le dve mošeji - ena v Zürichu (na sliki) in druga v Ženevi.

V Švici sta bili že v izhodišču z minareti zgrajeni le dve mošeji - ena v Zürichu (na sliki) in druga v Ženevi.
© Tjaša Zajc

»Čokolada, ti si moja mala čokolada ...« je pred leti pela skupina Power dancers, še prej pa jasno Idoli. Če bi bil Philippe Suchard še živ, bi mu bila pesem všeč. Suchard je bil namreč eden prvih švicarskih razvijalcev čokolade. Rodil se je konec 18. stoletja in že pri dvanajstih letih sanjal o razvojnih možnostih, ki jih je po njegovem imela ta sladka radost, nato pa res razvil svojo proizvodnjo. A nadobudnega Philippa ni zanimala le čokolada, vleklo ga je tudi v tujino. Po vrnitvi s potovanja na Bližnji vzhod je, očaran nad orientalsko arhitekturo, na svojo hišo postavil minaret. Bi Švicar to storil še danes?
Devetindvajsetega novembra lani je v Švici potekal referendum o prepovedi gradnje minaretov, udeležilo pa se ga je 54 odstotkov volivcev. Zaradi uspešne propagande Švicarske ljudske stranke (SVP) se je proti minaretom izreklo 57,5 odstotka volivcev. Vsa svetovna javnost je bila zelo presenečena. Tako je marca letos ameriško zunanje ministrstvo v letnem poročilu o stanju človekovih pravic po svetu izrazilo zaskrbljenost zaradi diskriminacije muslimanov v Evropi in se obregnilo ob omenjeni švicarski madež.
Imam mošeje v Zürichu Sadaqat Ahmed pravi, da je bila predvsem dobra kampanja SVP kriva za izid, kakršnega ni nihče pričakoval. Zakaj tako odločen ne? »Lahko rečem, da so Švicarji strpni do tujcev nasploh in tudi do muslimanov. Izid referenduma ne izraža nestrpnosti Švicarjev. Referendumska odločitev ima drugačno ozadje, ki bi ga bilo treba analizirati,« pravi imam.
Nihče ni pričakoval, da bo referendum uspel, zaradi tega ga marsikdo ni jemal resno, nobena politična stranka pa ni pripravila protikampanje. »Švicarji so moderni, izobraženi in odprti ljudje,« je prepričan Ahmed, »zato ne sprejemajo diskriminatornih zakonov. Veliko ljudi ni glasovalo, ker referenduma niso jemali resno. Zamisel je bila smešna.« Smeha po izidu ni bilo kaj dosti, zbudilo pa se je zavedanje o teži glasov s podeželja. »V mestih Švicarji prihajajo v stik z muslimani, zato se jih tudi ne bojijo. Na podeželju pa muslimanskih skupnosti ni, zato je bil izid na podeželju bistveno drugačen kot v mestih,« pravi imam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.