Vanja Pirc

 |  Mladina 20  |  Politika

Invalidski multifunkcionar

Kosova komisija zoper netransparentnost pri deljenju sredstev med invalidske organizacije

Elena Pečarič in invalidski šefi v ozadju

Elena Pečarič in invalidski šefi v ozadju
© Matej Leskovšek

Tisti, ki vsaj malo poznajo dogajanje v slovenskih invalidskih organizacijah, so gotovo že slišali za Borisa Šuštaršiča. Šuštaršič je dolgoletni predsednik Društva distrofikov Slovenije. Je tudi predsednik upravnega odbora Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki poleg »njegove« združuje še vse ostale krovne invalidske organizacije. Ta, druga funkcija mu med drugim omogoča, da daje predloge v zvezi s tem, katere invalidske organizacije naj dobijo javna sredstva, ki jim omogočajo delovanje, in katere ne.
Sredstva za invalidske organizacije so seveda zbrana v vreči, ki jo z dajatvami polnijo udeleženci iger na srečo in jo varuje Loterija Slovenija. A tudi tam ima Šuštaršič pomembno funkcijo. Vodi namreč nadzorni svet loterije. Pa tudi to še ni vse. Loterijska sredstva med invalidske organizacije vsako leto ne razdeli kar sama loterija, temveč to počne Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). In Šuštaršiča zasledimo tudi v tej fundaciji. Natančneje, v njenem svetu. To pomeni, da ne vodi zgolj organizacije, ki kandidira za loterijski denar, da ne daje zgolj predlogov o tem, kateri projekti in organizacije naj dobijo sredstva, in da delitve tudi zgolj ne nadzira, ampak pri njej tudi dejansko sodeluje.
Kot da to ne bi bilo dovolj, je Boris Šuštaršič tudi državni svetnik. V drugem domu slovenskega parlamenta že leta zastopa interese socialnega varstva ali, kot zaradi množice njegovih preostalih funkcij radi pravijo njegovi kritiki, interese invalidskih organizacij. In to menda izključno tistih, ki sodijo v njegov »krog«. V državnem svetu vodi tudi komisijo za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.
Več kot očitno je, da je Šuštaršič multifunkcionar. Do vseh teh funkcij, ki mu omogočajo, da sodeluje pri delovanju vseh institucij, ki se tičejo slovenskih invalidskih organizacij, seveda ni prišel čez noč, temveč jih zaseda že leta. In Društvo za kulturo in teorijo hendikepa - YHD, ki velja za velikega kritika netransparentnega in diskriminatornega razdeljevanja loterijskih sredstev, že leta opozarja, da je to problematično. Doslej jih ni poslušal nihče.
Vse pa kaže, da bo Šuštaršičevemu multifunkcionarstvu zdaj le odklenkalo. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč pred nekaj dnevi spisala pojasnilo, v katerem je ugotovila, da so v tem konkretnem primeru »podani vsi pogoji za obstoj konflikta interesov«. Primer poleg tega pomeni tudi kršenje kodeksa etičnih načel v socialnem varstvu, saj morajo vsi zaposleni v tej dejavnosti svoje delo ločiti od političnih, verskih, ideoloških, osebnih in institucionalnih vplivov ter interesov, ki bi utegnili ovirati njihovo človeško in strokovno presojo.
Kosova komisija je pojasnilo sklenila z zelo jasnim navodilom: oseba, ki ima neposreden vpliv na to, koliko sredstev se razdeli med invalidske organizacije, in na to, katere organizacije naj dobijo ta sredstva, »bi se morala izločiti oz. odstopiti z vseh funkcij, ki se med seboj hierarhično prepletajo«. Na potezi je torej Boris Šuštaršič. Oziroma ustanove, v katerih opravlja vso to množico funkcij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.