Staš Zgonik

 |  Mladina 20

”Kot nemški kulturni center v Auschwitzu”

Gradnja džamije razburja prebivalce New Yorka

Se bo našel prostor tudi za džamijo?

Se bo našel prostor tudi za džamijo?
© Arhiv Mladine

Območje Manhattna, kjer sta do 11. septembra 2001 stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, je še vedno le veliko gradbišče. Od sedmih načrtovanih novih stavb v kompleksu so do zdaj končali le eno, WTC 7. Naslednja otvoritev, spomenika in muzeja v spomin na tragični dogodek, naj bi bila 11. septembra 2011, torej na deseto obletnico napadov. Nekako takrat naj bi bil, če bo šlo vse po načrtih, v neposredni bližini tako imenovanega »območja nič« (angl. Ground Zero) končan tudi velik islamski verski center. Zgradili naj bi ga na območju opuščene tekstilne tovarne in naj bi poleg džamije vključeval še športne objekte, kinodvorano in celo vrtec. Vse le streljaj od mesta, na katerem sta nekoč stala dvojčka.
Namen kakih 100 milijonov dolarjev vrednega projekta, ki bo po zagotovilih idejnih vodij odprt za vse, ne samo za muslimane, naj bi bil izboljšanje odnosov med muslimanskim in zahodnim svetom ter vzpostavitev platforme za družbeno delovanje tihe večine zmernih muslimanov. A celo v New Yorku, enem najbolj odprtih mest, številni prebivalci nasprotujejo gradnji džamije na tej lokaciji. Sploh po nedavnem vnovičnem preplahu zaradi domnevnega poskusa terorističnega napada na Times Sqaru. Pljunek v obraz, klofuta, bodalo v oko - to so le nekateri od odzivov številnih okoliških prebivalcev in pa sorodnikov žrtev napada 11. septembra. Za 6. junij, na obletnico izkrcanja zaveznikov v Normandiji, je že napovedan protestni shod.
Odločitev o dovoljenju za gradnjo sicer še ni dokončna, saj jo je za zdaj (soglasno) potrdil le pristojni odbor četrtne skupnosti. Celotni četrtni svet, ki naj bi o zadevi glasoval konec meseca, bi utegnil gradnjo, tudi zaradi burnih odzivov, zavrniti. Eden od članov sveta je za New York Post dejal, da bi bilo džamijo dobro zgraditi, a drugje. »Če bi se Japonci odločili odpreti kulturni center v Pearl Harbourju, bi bilo to brezobzirno. Če bi Nemci odprli svoj center v bližini Auschwitza, prav tako. Nič nimam proti muslimanom, si pa mislim - zakaj ravno tam?«
Imam Feisal Abdul Rauf, vodja projekta, pa je prepričan, da bo prav ta projekt zelo pripomogel k vključevanju muslimanov v družbo, k vzpostavitvi identitete ameriških muslimanov. »Imamo drugo in tretjo generacijo muslimanov, ki ne čutijo pripadnosti ZDA. Leta in leta smo poslušali pripombe, češ 'kje je glas zmernih muslimanov'. No, tukaj smo,« je dejal za tiskovno agencijo AFP.
Ravno v času, ko se v New Yorku otepajo muslimanov, pa je islamska skupnost v ZDA dosegla pomembno simbolno zmago. Minuli konec tedna je na prireditvi v Las Vegasu nova miss ZDA postala Rima Fakih. Štiriindvajsetletnica libanonskega rodu je prva muslimanska miss ZDA v zgodovini. »To kaže na veličino Amerike, vsak ima možnost uspeti,« je za Detroit Free Press dejal Imam Hadad, eden od borcev za enakopravnost muslimanov v Ameriki. Upajmo samo, da ji policisti v imenu boja proti terorizmu ne bodo stalno gledali pod obleko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.