Urša Marn

 |  Mladina 20

Sklad pa po domače

Sklad kmetijskih zemljišč je posel oddal kar brez razpisa

Sergij Daolio

Sergij Daolio
© Bobo

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, ki ga vodi Sergij Daolio, je oktobra lani objavil javni razpis za vzpostavitev evidence gospodarjenja z gozdovi, nato je razpis razveljavil, deset dni pozneje pa javno naročilo v vrednosti 64.800 evrov bruto kar na podlagi avtorske pogodbe oddal Dragu Branku, lastniku družbe Sicom, ki se je prijavila na razveljavljeni razpis. In to kljub temu, da zakon o javnem naročanju za storitve v vrednosti več kot 40 tisoč evrov zahteva postopek javnega naročanja. Le izjemoma, ko se mudi, lahko naročnik izpelje postopek s pogajanji, vendar mora o tem poprej obvestiti finančno ministrstvo. »Naročnik bi moral v tem primeru pridobiti več ponudb,« meni odvetnik in nekdanji predsednik državne revizijske komisije Aleksij Mužina. Ker je sklad to pravilo kršil, mu grozi kazen v višini od 5 tisoč do 350 tisoč evrov. Argument sklada, da mu pri oddaji posla ni bilo treba upoštevati določil zakona o javnem naročanju, ker je pač sklenil avtorsko pogodbo s fizično osebo, je absurden. Če bi držalo, da lahko državne institucije vse posle oddajajo kar na podlagi avtorskih pogodb, torej brez razpisov, bi se po tej logiki prek avtorskih pogodb oddajala tudi večmilijonska naročila za gradnjo avtocest in še marsikaj drugega. Mužina opozarja, da avtorska pogodba ne izključuje javnega naročanja. »Avtorska pogodba je pogodba o opravljeni storitvi, ta pa je po definiciji javno naročilo.«
V skladu trdijo, da so javni razpis, na katerega se je prijavilo devet ponudnikov, razveljavili, »ker so se po poteku roka za oddajo ponudb pojavile potrebe po dodatnih funkcionalnostih«. Vsebina avtorske pogodbe, ki jo je sklad sklenil z Brankom, naj bi bila torej obsežnejša od vsebine javnega razpisa. Pa to drži? Miloš Kolšek, nekdanji informatik v skladu in solastnik podjetja Steza, ki je v konzorciju še z dvema podjetjema sodelovalo na razveljavljenem razpisu, trdi, da je predmet naročila ostal enak. Še več. Razveljavljeni razpis je, drugače kot sklenjena avtorska pogodba, predvideval tudi 1500 ur nedefiniranega dela po zahtevi naročnika, kar je pomenilo več kot polovico vrednosti celotnega posla. Če so v skladu ugotovili, da potrebujejo dodatne storitve, bi morali javni razpis ponoviti, namesto da so posel oddali kar na podlagi avtorske pogodbe. Kolšek tudi trdi, da sklad o razveljavitvi razpisa ni obvestil svojih nadzornikov, čeprav bi to moral storiti. »Nadzorni odbor je bil sicer razpuščen z novelo zakona o skladu, toda ta novela je začela veljati šele štiri mesece po razveljavitvi javnega razpisa,« pravi Kolšek. V skladu nasprotno trdijo, da so o razveljavitvi razpisa obvestili predsednika nadzornega odbora in predsednika sveta sklada in da sta oba dala soglasje k sklenitvi avtorske pogodbe za vsebinsko širši projekt. Ker so v podjetju Steza prepričani, da je vodstvo sklada ravnalo negospodarno in nezakonito, so na policijo in tožilstvo prijavili sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter pridobitve velike premoženjske koristi tretji osebi, ki izvira iz pogodbe, sklenjene brez upoštevanja zakona o javnem naročanju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.