Tjaša Zajc

 |  Mladina 20

Tudi v New Yorku prepoved elektronskih cigaret

Vedno več strokovnih mnenj opozarja na škodljivost elektronskih cigaret

Pribor

Pribor
© Arhiv Mladine

Ameriška zvezna država New York je še ena izmed držav, ki so prepovedale prodajo elektronskih cigaret. Te so sicer že prepovedane v Avstraliji, Braziliji, Kanadi, Izraelu, Mehiki in Novi Zelandiji, uporabo teh cigaret pa so omejili tudi na Finskem, v Maleziji in Singapurju. Pri nas so dostopne, vendar v stroki nimajo podpore.
Elektronske cigarete so razvili leta 2004 na Kitajskem in hitro so postale priljubljene v številnih državah po svetu. Te cigarete imajo podoben videz kot navadne cigarete in celo izpuščajo dim, ki je videti kot pravi cigaretni dim. Sestavljene pa so iz baterije in nikotinskih vložkov, ki jih je treba menjavati. Že ves čas jih proizvajalci promovirajo kot dober nadomestek za navadne cigarete, bile naj bi manj škodljive, vsebovale naj bi manj škodljivih snovi in bile primerne za pomoč pri odvajanju od kajenja. Vendar je leta 2008 Svetovna zdravstvena organizacija WHO opozorila, da ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali varnost in učinkovitost izdelka.
Ponudbo elektronskih cigaret najdemo tudi pri nas, predvsem na spletu in ne v lekarnah, kjer so za odvajanje na voljo nikotinski obliži, inhalatorji in žvečilke. Tomaž Čakš, nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za tobak, je pojasnil, da so »v Sloveniji poskušali ta izdelek registrirati kot pomoč pri zdravljenju odvisnosti od nikotina, vendar proizvajalci niso predložili primerne dokumentacije, ki bi zadostila tudi minimalnim zahtevam za registracijo. Sedaj poskušajo to prodajati po različnih kanalih.«
Prodajalci na spletu navajajo nekatere raziskave, ki naj bi potrjevale pozitivne lastnosti izdelka. Med drugim sta to raziskava organizacije Health New Zeland in raziskava avstrijskega univerzitetnega profesorja doktorja Bernda Mayerja, ki cigarete priporoča za odvajanje od kajenja. Čakš pravi, da teh dveh raziskav »niso opravile neodvisne institucije in da sta tudi metodološko sporni«.
Kaj pa so glavni argumenti proti elektronskim cigaretam? V Slovenski zvezi za tobačno kontrolo so povedali, da te cigarete »lahko vsebujejo kemične substance, kot je glikol propilen, ki je topilo in lahko ima nevrološke stranske učinke za zdravje, vsebujejo pa še druge škodljive substance«. Ravno zato jih zdravniki kadilcem ne priporočajo za odvajanje od odvisnosti. No, newyorški parlament je o upravičenosti prepovedi prepričalo tudi eno zadnjih poročil ameriške Agencije za prehrano in zdravila (FDA). Po mnenju te agencije elektronske cigarete povzročajo vrsto potencialno resnih težav, kot so pospešen srčni utrip, omotica, nerazločen govor, ustne razjede, zgaga, kašelj, diareja in vnetje grla. V Ameriki so se za prepoved tega nadomestka navadnih cigaret zavzele tudi večje nacionalne zdravstvene in protikadilske organizacije.
Čakš se sicer strinja, da so elektronske cigarete manj tvegane kot navadne, vendar pa se »nivo in odmerek nikotina v posameznih vdihih ne moreta odmerjati. Dokler ni jasno definirano, da je neki izdelek povsem brez nevarnosti, se prodaja ne sme odobriti.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.