Luka Lukič

 |  Mladina 20

NSi ostaja med elito

Zakon o RTV izenačuje NSi s parlamentarnimi strankami

Ljudmila Novak s ponovno izvoljenim evroposlancem Lojzetom Peterletom

Ljudmila Novak s ponovno izvoljenim evroposlancem Lojzetom Peterletom
© Borut Krajnc

Kampanja za referendum o arbitražnem sporazumu je že stekla. Ob prvem soočenju na slovenski nacionalni televiziji so v ponedeljek stališča predstavili predstavniki vladnih strank, razen Desusa, ki se kampanje ni udeležil. Soočenja pa se je udeležila tudi predsednica zunajparlamentarne stranke NSi Ljudmila Novak. Stranka NSi bo namreč v okviru kampanje na RTV Slovenija, čeprav na zadnjih državnozborskih volitvah ni prepričala volivcev, obravnavana enako kot parlamentarne stranke. »Zakon je tukaj jasen,« pravi Rajko Gerič, odgovorni urednik informativnega programa na TV Slovenija. »NSi po zakonu o RTV sodi med parlamentarne stranke, ker ima predstavnika v evropskem parlamentu.« Zakon o RTV Slovenija v 12. členu izenačuje stranke, ki so zastopane v državnem zboru, s strankami, zastopanimi v evropskem parlamentu. Gre za zakon iz leta 2005, ki je tedaj zbujal številne pomisleke in navsezadnje potrditev dobil šele na referendumu s tesnim izidom enega odstotka prednosti.
Kaj ta izenačitev v konkretni situaciji pomeni za NSi? Predvsem, da je skupaj s parlamentarnimi strankami upravičena do dveh tretjin skupnega časa, ki ga RTV namenja kampanji, namesto do tretjine, kolikor ga pripada zunajparlamentarnim strankam in neodvisnim civilnim pobudam. Gerič je povedal, da na TV Slovenija v okviru referendumske kampanje načrtujejo tri soočenja. Na dveh bodo nastopili predstavniki parlamentarnih strank skupaj z NSi, na enem pa bodo mnenja predstavljali še civilna združenja in zunajparlamentarne stranke, ki so se prijavili h kampanji. Po tem načrtu se torej predstavniki parlamentarnih strank in predstavniki drugih udeležencev kampanje v studiu ne bodo srečevali. Bodo pa, kot pravi Gerič, na zadnjem soočenju dva dni pred referendumom parlamentarnim strankam predstavili tudi stališča drugih udeležencev. NSi torej s to izenačitvijo ne pridobi zgolj tega, da bo njen predstavnik nastopil v eni oddaji več, temveč tudi to, da bo zastopana v zanimivejših soočenjih s parlamentarnimi strankami. Če zakon ne bi določal te izenačitve, pa bi najverjetneje nastopila v oddaji, kjer bi skupaj s Podobnikovim Zavodom 25. junij in Zvezo domoljubnih društev Hervardi bržčas prepričevala že prepričane.
Poleg tega bo imela NSi ta privilegij ves mandat, v vseh bodočih referendumskih in volilnih kampanjah. Dodaten pomislek o izenačitvi pa se pojavi tudi zaradi časovne neusklajenosti državnozborskih volitev z volitvami v evropski parlament. Glede na to, da so bile zadnje državnozborske volitve septembra 2008, evropske pa junija 2009, bo NSi privilegij obdržala vsaj še dobro leto in pol po naslednjih državnozborskih volitvah, ne glede na to, ali ji bo uspel preboj v parlament ali ne. Naslednje evropske volitve bodo namreč šele poleti leta 2014.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.