22. 6. 2010 | Mladina 21
Igranje s hrano
Zakaj je evropski parlament preprečil odobritev enega najzabavnejših prehranskih dodatkov
Mesni kolaž
© www.i.current.com
Tristo sedemdeset poslancev evropskega parlamenta je prejšnji teden ustavilo postopek za uvrstitev trombina na seznam dovoljenih prehranskih dodatkov. Trombin, encim, izoliran iz krvi goveda ali prašičev, v mesnopredelovalni industriji v povezavi z beljakovino fibrinogenom uporabljajo za združevanje, za »lepljenje« manjših kosov mesa v večje porcije, kar na primer omogoča izrabo manjših kosov mesa, ki bi bili sicer neuporabni. Od tod poimenovanje »mesno lepilo«. Poenostavljeno - zmešamo trombin in fibrinogen, mešanico nanesemo na dva kosa mesa, ju združimo in čez noč pustimo v hladilniku. Zjutraj imamo en sam kos mesa.
Kot navaja vodilni proizvajalec mesnega lepila, ameriški Fibrimex, njegov izdelek omogoča nove načine serviranja mesa, nove oblike in kombinacije, oblikovanje enotnih porcij, pri tem pa je popolnoma naravnega izvora. Na spletni strani podjetja je na primer najti slike svinjskih kotletov, ob strani »oblepljenih« s slanino. Omejitev pri kombinacijah pa je samo domišljija. Konjsko-piščančji zrezek, medvedje-jelenji medaljoni ...
A evroposlancem se zdi to sporno. Čeprav je predlog evropske komisije vključeval zahtevo po dodatnem označevanju »zlepljenih« mesnih izdelkov in prepoved serviranja v restavracijah, se jim je kljub temu zdelo, da bi bili potrošniki zaradi prepričljivosti imitacije celega kosa mesa zlahka zavedeni. »To je samo en primer zavajanja potrošnikov. Imeli smo tudi primer imitacije sira. Vse več je poskusov zavajanja potrošnikov z imitacijami,« pojasnjuje nemški evroposlanec Joe Lienen, sicer predsednik parlamentarnega odbora za okolje. Nevarnosti zavajanja so dodali še potencialno večjo nevarnost za zdravje, saj naj bi večja površina »zlepljenega« izdelka in postopek hladnega združevanja povečevala možnost okužbe s patogenimi bakterijami.
Dr. Nataši Poklar Ulrih, predstojnici Katedre za biokemijo in kemijo živil na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, se tako utemeljena zavrnitev ne zdi upravičena. Kot poudarja, trombin in fibrinogen sama po sebi ne škodujeta zdravju, za takšno odločitev pa bi potrebovali znanstveno in strokovno utemeljitev o škodljivosti prehranskega dodatka. »Prepoved samo na podlagi možnosti zavajanja potrošnika se mi ne zdi upravičena, dokler so takšni izdelki ustrezno označeni, ne le v drobnem tisku. Potrošnik ima vedno pravico izbirati, vendar mora vedeti, kaj izbira.«
Ob tem pa kljub vsemu poudarja potrebo po strogem veterinarskem nadzoru nad živalmi, katerih kri uporabljajo za pridobivanje trombina in fibrinogena. »V zadnjem času znanstvene revije poročajo, da se spongiformne encelopatije (kot je BSA in druge prionske bolezni) prenašajo tudi s krvjo. Ker sta trombin in fibrinogen izolirana iz krvne plazme, obstaja bojazen, da bi se tako lahko prenesli tudi prioni, ki pa jih s kuhanjem in z nizko vrednostjo pH v naših želodcih ne moremo uničiti.«
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.